Доступність посилання

ТОП новини

Від НАТО до ОДКБ. Що означатиме для України зближення з цією організацією


Київ – Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики». Цей документ передбачає позаблоковий статус України, що унеможливлює її вступ у Північноатлантичний альянс. Між тим, радник Президента Олександр Кузьмук висловився за посилення співпраці України з Організацією колективної безпеки. На думку ж декого із фахівців, це означатиме ще більший крен у бік Росії.

До Організації колективної безпеки (ОДКБ) входять сім країн: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан та Узбекистан. Україна ж сьогодні має статус спостерігача ОДКБ. Проте, за словами президентського радника Олександра Кузьмука, наразі Київ має активізувати співпрацю з цією організацією. Як заявив Кузьмук в інтерв’ю Радіо Свобода, співпраця України з ОДКБ має відбуватися на тих же засадах, що і з НАТО.

Олександр Кузьмук
«Ми, як безблокова держава, можемо співпрацювати з ОДКБ. Йдеться про об’єднану систему протиповітряної оборони, військову освіту та військово-технічну співпрацю. Це три напрямки співпраці у секторі оборони. У секторі безпеки – це боротьба з нелегальною міграцією, наркотрафік і боротьба з міжнародним тероризмом. Третій блок – це у напрямку ліквідації можливих стихійних лих», – наголошує Кузьмук. За його словами, посилення співпраці з Організацією колективної безпеки підкреслюватиме позаблоковий статус України.

Зближення з ОДКБ – крок від НАТО

Проте, на переконання голови парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолія Гриценка, нинішня співпраця України з ОДКБ є достатньою для того, щоб бути у курсі подій, які відбуваються у країнах цієї організації, розуміти напрямки розвитку їхніх оборонних доктрин та обмінюватися досвідом. А посилення співпраці з ОДКБ означатиме ще більше зближення з Росією, зазначає Гриценко.

Анатолій Гриценко
«Треба зовнішню політику будувати так, щоб вона дозволяла максимально ефективно використати свої можливості і можливості спиратися на країни-партнери. За останні 4-5 місяців очевидний крен у бік співпраці з однією державою: з Росією. Тому те, що заявив Кузьмук, це був би ще дальший крок на один канал співпраці. Монополія – це не добре у будь-якій сфері, в тому числі і у сфері зовнішньої політики. Я не бачу ніяких розумних підстав, щоб змінювати формат співпраці з ОДКБ», – зазначив Радіо Свобода Анатолій Гриценко.

Військова співпраця не зашкодить?

Задекларована нині позаблоковість України шкодитиме її національній безпеці, сказав Радіо Свобода колишній начальник Генштабу Збройних Сил Анатолій Лопата. Але навіть за нинішніх умов Україна повинна посилювати співпрацю у військовій сфері і з НАТО. Проте і співпраця з ОДКБ буде корисною, зауважує генерал Лопата.

Анатолій Лопата
«Непогано це, навпаки, дуже корисно. Будь-яке посилення співпраці корисне для України. І якби ми посилили співпрацю з НАТО, було б також дуже добре. Сьогодні з НАТО співпрацюють усі держави колишнього СРСР. І Росія в першу чергу», – наголосив колишній начальник Генштабу Збройних Сил.

На думку ж багатьох військових експертів, декларована позаблоковість України, зважаючи на її територіальне розташування, а також геополітичну ситуацію, сьогодні є не реальною.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG