Доступність посилання

ТОП новини

Львівські підприємці готуються до страйку


Львів – У Львові підприємці створюють страйкові комітети, щоб восени вдатись до масових акцій протесту. Невдоволення представників малого бізнесу зумовлене збільшенням суми єдиного податку. Верховна Рада 8 липня внесла зміни до Закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування».

Лише протягом одного дня в Адміністрацію Президента звернулись понад три тисячі підприємців із вимогою, щоб Віктор Янукович не підписував зміни до закону, які стосуються збільшення відрахувань до пенсійного фонду.

Донині підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачували 200 гривень єдиного податку. 84 гривні відраховувалося у пенсійний фонд. Але людям не зараховувався трудовий стаж, бо вони недоплачували у пенсійний фонд. Водночас їм не враховують сплачені 84 гривні, а це 4 місяці стажу. Відтак з пенсійного фонду ця людина не отримуватиме ні копійки, коли вийде на пенсію, тобто матиме мінімальну пенсію.

Згідно змін до Закону суму єдиного податку планують збільшити із 200 до 460 гривень, але ці додаткові платежі не дозволять заробити на більшу пенсію.

Комітет підприємців Львівщини зазначає, що єдиним податком переважно користуються люди, які заробляють в середньому 2 тисячі гривень і працюють у сфері послуг. Якщо, для прикладу, таксист, сплатить єдиний податок 460 гривень і ще витрати на обслуговування машини, то він заробить трохи більше тисячі гривень. Тому усім, хто працює за спрощеною системою оподаткування доведеться піднімати ціни за послуги. За підрахунками Комітету підприємців, 70 відсотків зайнятих людей у приватному бізнесі, які обрали спрощену систему оподаткування, змушені будуть закривати свою діяльність і поповнювати біржу безробітних.

Підприємці звернулись до Президента

Підприємці 50 асоціацій України звернулись до Президента з вимогою не підписувати зміни до закону щодо збільшення відрахувань до пенсійного фонду для платників єдиного податку. Вони заявляють, що зміни до закону суперечать Указу Президента «Про спрощену систему оподаткування» ще від 1999 року, який не є скасований.

Підприємець Олег Мацех каже, що на його фірмі більшість працівників є платниками єдиного податку і доплачують до пенсійного фонду, щоб їм зараховували трудовий стаж. Але мусить бути проведена пенсійна реформа, щоб людина чітко знала, які гроші відкладає на пенсійний рахунок, що ними зможе скористатися сама чи рідна людина, а не платити у пенсійний казан і отримувала мізер.

«Проблема в тому, що людина, якій запропонують платити більше в пенсійний фонд, а менше отримувати на руки, цього не захоче і обере зарплату в конвертах. Система так склалась, що у суспільстві стає винним бізнесмен, бо платить у конвертах. Маємо відкрити очі і проводити пенсійну реформу», – наголошує Олег Мацех.

Малий бізнес хочуть знищити

Асоціація Вільних профспілок автотранспортників України готова вдатись до страйку. Оскільки заявляє, що уряд передусім повинен реформувати пенсійну систему, персоніфікувати її, створити умови для ведення бізнесу та надходжень інвестицій, а не стягувати примусово з підприємців більший податок.

«Не зробивши перші кроки для пенсійної реформи, ми навіть не можемо думати про розвиток підприємництва. Хочуть з нас зняти додаткові платежі, ні про яку пенсію тут не йдеться. Усі закони, які ухвалює Верховна Рада, усі недосконалі і суперечать нормам чинного законодавства, не обговорюються і не обдумуються, – наголошує голова Асоціації Вільних профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський. – Виглядає таким чином, що нищать малий бізнес і першим ділом хочуть усунути самозайнятих людей, дохід яких не перевищує 2 тисячі гривень на місяць і які найбільш незахищені. Якщо все відрахувати, то буде менше, аніж мінімальна зарплата. Людині вигідніше закрити всі справи приватного підприємця і стати на біржу (праці)».

Сьогодні на Львівщині люди заробляють і виживають як тільки можуть, бо у такі умови їх поставила держава. Протягом останніх 4 років у регіоні не запрацювало жодне потужне підприємство, а інвестори навіть не зацікавились об’єктами до Євро-2012. Дедалі частіше працівникам виплачують зарплати у конвертах, але таку ситуацію підприємці називають небезпечною. Бо ще більша частка бізнесу перейде у тінь.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG