Доступність посилання

ТОП новини

Річниця проголошення державного суверенітету стала приводом для чергових політичних заяв


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Київ – 20-річчя від дня ухвалення Декларації про державний суверенітет відзначила Україна у п’ятницю. З цього приводу відбулося урочисте засідання Верховної Ради. У своєму зверненні Президент Віктор Янукович говорив про початок політичної стабільності та заборону переписувати історію. Опозиціонерка Юлія Тимошенко звинувачувала нинішню владу у порушенні Декларації про державний суверенітет, а спікер Володимир Литвин заявляв про невиконання деяких положень Декларації. Утім, на думку експертів, найбільшою загрозою для українського суверенітету нині є саме влада.

Під час урочистого засідання Верховної Ради із трибуни виступили спікер Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Микола Азаров, перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, колишній голова парламенту Олександр Мороз та екс-прем’єр Юлія Тимошенко. А от чинний Президент Віктор Янукович до Верховної Ради не прибув. Відтак, депутатам довелося слухати звернення Президента, яке транслювалося на парламентському табло. Янукович говорив, зокрема, про заборону переписувати історію, а також «провидіння».

«У складі Радянського Союзу, Україна заклала основи економічної та культурної потуг, без чого майбутня Незалежність була б неможливою. Це наша історія, і переписувати її нікому не дозволено. Чимало зусиль було витрачено на безплідне протистоянні між
Володимир Литвин
окремими політичними таборами. Однак, очевидно, так було визначено самим провидінням. Сьогодні нарешті здобута довгоочікувана політична стабільність», – зазначив Віктор Янукович.

Спікер Володимир Литвин заявив, що низка положень Декларації про державний суверенітет не реалізовані і досі. За його словами, не реалізоване повною мірою положення Декларації про необхідність побудови правової держави для захисту прав і свобод людини через верховенство права. Як заявив Литвин, Україна розробила достатню законодавчу базу з прав людини, але не змогла забезпечити належну реалізацію їх захисту.

Хто загрожує суверенітету?

Лідер блоку свого імені Юлія Тимошенко також говорила про порушення Декларації про державний суверенітет. Вона наголосила, що чинна влада порушує «майже кожен пункт» Декларації.

Юлія Тимошенко
«Я переконана, що сьогоднішня влада, яка майже кожен пункт Декларації принижує та порушує, піде у небуття, а Декларація про державний суверенітет буде жити, і буде основою для наших подальших рухів та подальшого зміцнення нашої держави», – заявила опозиціонерка.

Головною ж загрозою державного суверенітету, на думку фахівців, є влада. Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи». Експерти вважають, що найсерйозніші загрози державному суверенітету полягають у відмові правлячої української еліти від проведення самостійної політики, в енергетичній залежності, втраті національної ідентичності, а також культурному та ідейному підпорядкуванні України культурі інших держав.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG