Доступність посилання

ТОП новини

До України прибувають «Репортери без кордонів»


Керівник європейського напрямку «Репортерів без кордонів» Ельза Відаль
Керівник європейського напрямку «Репортерів без кордонів» Ельза Відаль

Київ – З візитом до України прибуває делегація міжнародної організації «Репортери без кордонів». Попередньо правозахисники планували зустрітися з керівництвом Адміністрації Президента. Проте, як з’ясувало Радіо Свобода, представників «Репортерів без кордонів» не попередили, що керівництво президентської Адміністрації нині у відпустці.

Відносини нового керівництва України та міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» розпочалися з непорозуміння, яке виникло через заяви на спільному брифінгу у Києві заступника глави Адміністрації Президента Ганни Герман та юриста «Репортерів без кордонів» Жана Мартана.

Тоді французький медіаексперт, зокрема, зазначив, що «побачив реформи в Україні, в тому числі в питанні свободи слова».

Ці слова здивували керівництво «Репортерів без кордонів», бо вже наступного дня у правозахисній організації повідомили, що не уповноважували Мартана робити ніяких заяв щодо свободи слова в Україні.

У «Репортерах» не знали, що Янукович у відпустці?

Незабаром Ганна Герман офіційно запросила представників цієї організації в Україну, проте свій візит правозахисники запланували на 19–21 липня. Хоча, як виявилося, в цей час керівництво президентської Адміністрації перебуватиме у відпустці. І, як повідомила напередодні у ЗМІ заступник глави Адміністрації Ганна Герман, вона не перериватиме відпустку для зустрічі з представниками «Репортерів без кордонів».

Радіо Свобода вдалося зв’язатися з керівником дослідницьких програм «Репортерів без кордонів» Жілем Лорде. За його словами, донині делегації було не відомо, що під час візиту їм не вдасться зустрітися зі владою.

«Ви кажете мені, що керівництво перебуватиме у відпустці – я навіть не знав про це. Думаю, делегація все одно намагатиметься зустрітися хоча б із кимось із представників влади», – зазначив він.

Правозахисники зустрінуться з журналістами

Водночас пізніше в організації уточнили, що зустріч із керівництвом держави, найімовірніше, відбудеться наприкінці серпня чи у вересні. Керівник європейського напрямку «Репортерів без кордонів» Ельза Відаль зазначила, що цього разу правозахисники спілкуватимуться з журналістами.

«Ми зустрінемося з представниками українських ЗМІ, а також планується круглий стіл з працівниками регіональних видань. Вже у середу відбудеться прес-конференція, де ми підіб’ємо підсумки нашої поїздки», – додала вона.

Із правозахисниками планують зустрітися, зокрема, учасники громадського руху «Стоп цензурі!». «Ми їм усе повідомимо, це має бути максимально відкрито. Не думаю, що відбуватиметься якось формалізовано чи офіційно», – каже одна з учасниць «Стоп цензурі!», директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Навесні «Репортери без кордонів» звернулися з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича. У ньому вони зазначили, що заяви глави держави на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи не відповідають реальній ситуації зі свободою слова в Україні.

У виступі напередодні Віктор Янукович, зокрема, пообіцяв «і надалі зміцнювати демократію» і висловив переконання, що «саме вільні незалежні ЗМІ повинні забезпечити безперешкодний доступ суспільства до інформації, сприяти справжнім дискусіям щодо розвитку країни, жорстко контролювати владу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG