Доступність посилання

ТОП новини

Заповідник «Софія Київська»: політична боротьба церков


Київ – Передача Софії Київської у користування церкви знищить цю пам’ятку, попереджають фахівці. На їхню думку, суперечки православних конфесій за можливість проведення богослужінь на території Святої Софії можуть призвести до нестабільності в українському релігійному просторі. Питання знову загострилося через нинішній візит в Україну російського Патріарха Кирила.

За Софіївський собор уже давно сперечаються православні церкви Київського та Московського патріархатів. Обидві конфесії звернулись до Президента Віктора Януковича з проханням дозволити їм проводити у храмовому комплексі Софії Київської богослужіння.

При цьому позиція Московського патріархату категорична – проти почергового проведення богослужінь із УПЦ Київського патріархату.

Протоієрей Георгій Коваленко, прес-секретар предстоятеля УПЦ (МП), в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «У нашій церкві не сприймається почергове служіння, тому ми можемо говорити тільки про те, щоб дозволили служити нашій церкві. Інші церкви мають вирішувати свої питання окремо».

Допуск церков до «Софії» небезпечний


Дозвіл проводити богослужіння у Софіївському соборі одній із церков може загострити суперечки у православному середовищі, наголошує колишній генеральний директор Києво-Печерського заповідника Сергій Кролевець.

«Передача одній із конфесій Софії Київської може похитнути нестійкий міжконфесійний баланс, який склався в Україні, – каже він. – Сьогодні Україна перестає бути православною країною: всі православні конфесії, за даними Держкомрелігії, складають менше від половини українців».

Національний заповідник «Софія Київська» входить до переліку пам’яток ЮНЕСКО і діє як державний музей. На думку релігієзнавця Людмили Філіпович, передача храмового комплексу в користування якійсь із конфесій може знищити цю пам’ятку архітектури, бо її утримання обходиться дуже дорого навіть для держави.

«Пам’ятки такої цінності, якою є Софія Київська, не можуть бути передані ні у власність, ні в користування релігійним організаціям, оскільки вони не зможуть забезпечити там ні температурний, ні інший режими. Ми просто втратимо цю пам’ятку», – сказала Людмила Філіпович.

Політичні запити церков


Член парламентського Комітету з питань культури і духовності, нунсівець Ярослав Кендзьор вбачає у заявах стосовно передачі Софіївського собору в користування УПЦ (МП) політичний підтекст. На його думку, таким чином російська церква хоче перетягнути на себе вплив на українських православних вірян.

«Є більше політичний підтекст такого рішення, ніж якийсь культурологічний. Московський Патріарх Кирило акцентує на тому, що треба об’єднати православних українців в єдиній московській православній церкві, а відтак треба віддати всі храми Московському патріархатові», – каже депутат.

Рішення, чи передавати заповідник у користування церкві, має право ухвалити Міністерство культури і туризму. Це питання зараз там обговорюють.

Оглядачі припускають, що на вердикт може вплинути зустріч Патріарха Російської православної церкви Кирила з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, що має відбутися 27 липня.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG