Доступність посилання

ТОП новини

Франц Кафка: чи сейфи відкриють нові таємниці


Франц Кафка
Франц Кафка

Прага – У сейфах одного з банків Швейцарії понад півстоліття зберігається унікальний літературний архів одного з найвідоміших німецькомовних письменників Європи, пражанина Франца Кафки. Суперечка навколо цих рукописів і рисунків точиться між Національною бібліотекою Ізраїлю та двома власницями архіву, який вони отримали у спадок. Протистояння сторін іще раз привернуло увагу до літературної спадщини Франца Кафки – досі притягального автора, який ще має що сказати світові.

Франц Кафка своєю головною життєвою метою вважав літературну працю. Досі його доробок представляють короткі оповідання і фрагменти творів, три незакінчені романи, кореспонденція й щоденники.

Франц Кафка ставився до себе дуже вимогливо, не раз виявляв незадоволення собою, а тому перед смертю багато чого спалив сам. Також він заповів своєму близькому приятелеві Максу Бродові знищити його рукописи після його смерті.

Однак сталось інакше, розповідає відомий чеський кафкознавець Петр Брод, віддалений родич Макса Брода. За його словами, Макс Брод не виконав бажання Франца Кафки – частково тому, що вважав, що Кафка не ставився до цього щиро, що це було тільки якесь риторичне бажання. Макс Брод також вважав, що оприлюднити ці твори відповідало посмертним інтересам Кафки та інтересам світової літератури.

Макс Брод зробив усе, щоб опублікувати вибране з творів Франца Кафки. У 1956 році з метою забезпечити збереження всього архіву Макс Брод уклав його в сейфах одного з банків Швейцарії. Перед своєю смертю він передав архів своїй секретарці Естер Гоффе, яка пережила Голокост і померла кілька років тому в віці 102 років.

Унікальний архів дістався у спадок її двом донькам – Еві й Рут, які хочуть продати літературну спадщину до Німеччини. За унікальну спадщину Франца Кафки веде боротьбу й Ізраїль, який хотів би націоналізувати літературний архів видатного єврейського письменника, бо вважає його своєю національною спадщиною.

Суд має вирішити, якій із сторін дістанеться архів Франца Кафки, але обидві погоджуються, що протистояння набуває справді кафкіанських масштабів. І в Празі з інтересом спостерігають за розвитком подій.

Можливі несподіванки

Швейцарські сейфи можуть відкрити і несподіванки, вважає Петр Брод.

За його словами, більшість кафківських експертів не вважає, щоб там були якісь надзвичайні твори чи речі, які б цілковито змінили погляд на Кафку. Він звертає увагу, що все найголовніше зі спадщини Франца Кафки вже видане, і в цьому заслуга Макса Брода.

Однак не можна виключити, що в сейфах знайдуться і якісь досі не відомі рукописи, можливо, також рисунки Франца Кафки. Існує й такий крайній погляд, що серед архівних матеріалів можуть бути щоденники Кафки, які Макс Брод із якихось причин не хотів видати», – сказав Петр Брод.

Письменник, який так прагнув сховатися перед світом, рішенням суду може постати перед публікою в усій наготі своєї пристрасної душі.

«Я є цілком недоладна птаха, я – галка, я – kavka [чеською це слово, що якраз і читається «кафка», й означає «галка» – Радіо Свобода]… мої крила відмерли, тепер для мене не існує ні висота, ні далина... Я сірий, як попіл. Галка, яка пристрасно прагне сховатись серед каміння» – так представляв себе молодий письменник на початку творчої дороги.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG