Доступність посилання

ТОП новини

Польський бізнесмен закликає не інвестувати в Україну


Львів – Польський бізнесмен Єжи Конік закликає польських інвесторів не вкладати гроші в Україну, бо вони ризикують їх втратити. Водночас він обіцяє подарувати контрольний пакет акцій своєї фабрики «Перфект» тому, хто здолає «мафію» у судах Львівщини. Українська сторона заперечує його заяви.

На Львівщині, у Новояворівську, Єжи Конік збудував фабрику латексних виробів «Перфект», єдине в Україні підприємство з виробництва презервативів, що має 20 відсотків ринку. Тут працює близько 100 людей, товар продається в Україні і експортується у Росію, Польщу, Угорщину і Словаччину.

За оцінками польських експертів, вартість підприємства становить 8,5 мільйонів доларів, наголосив Єжи Конік. Йому належить контрольний пакет акцій, а 41% – іншому співзасновникові, фірмі Pilon Іnvest.

«Одна медична фірма з Дніпропетровська хоче купити фабрику. Вони мені пропонували півмільйона доларів, а, за оцінками експертів, мій пакет акцій вартує щонайменше 4 мільйони доларів. Через те, що я не погодився продати, вони звернулись до ВАТ «Всеукраїнський акціонерний банк»(«VAB Банк»), а представником співзасновника виступає голова Наглядової ради банку Сергій Максимов», – наголосив Єжи Конік.

Гроші є, а повернути банкові не можуть

П’ять років тому Єжи Конік взяв кредит у «VAB Банку» в 1мільйон 650 тисяч доларів на будівництво фабрики, близько 650 тисяч уже повернув. Бізнесмен запевняє, що має гроші на погашення всього кредиту, але для цього повинні відбутись збори учасників, щоб надати йому право сплатити позику.

Однак три роки поспіль підприємець не може зібрати збори, бо не приходять представники другого співзасновника від фірми Pilon Іnvest. Цю фірму якраз і представляє Максимов, який одночасно є в керівництві «VAB Банку».

Водночас банк звернувся з позовом у суд, і Господарський суд Львівської області виніс рішення накласти арешт на все майно фабрики і торговий знак «Перфект». Єжи Коніка обурює той факт, що суддя виніс вердикт про арешт майна і торгового знаку ще до моменту завершення розгляду усіх судових рішень. Відтак підприємство оскаржило рішення Господарського суду у Львівському апеляційному господарському суді.

«Вони хочуть забрати через банк фабрику, щоб я не міг сплатити кредит. У цьому зацікавлений голова наглядової ради банку Максимов. Я три роки прошу фірму Pilon Іnvest про зустріч, і вони зі мною не зустрічаються», – розповів Єжи Конік.

«Це рейдерська атака, і руками її виступає ще й голова Львівського апеляційного господарського суду, – стверджує підприємець. – Я подарую контрольний пакет акцій тому, хто подолає мафію у львівських судах, де в одному суді працює і батько, і син, такого немає ніде в світі».

«VAB Банк» заперечує інформацію польського підприємця

Тим часом директор Департаменту по роботі з проблемними активами юридичних осіб «VAB Банку» Сергій Ревко заперечив заяву польського інвестора про рейдерську атаку. Рішення суду про арешт майна фабрики і торгового знаку, за словами представника банку, спрямоване передусім на збереження цілісності підприємства, щоб унеможливити спроби з боку Єжи Коніка розпродати майно, в тому числі й торговий знак. Із вересня 2009 року і донині, за даними банку, фабрика не заплатила жодної копійки заборгованості.

22 роки польський підприємець Єжи Конік працює в Україні. Він відбудував торговий комплекс «Маґнус» у Львові і понад 2 роки провів у судах, захищаючи свій бізнес від захоплення. Коли історія набула міжнародного розголосу, про скандал дізнались Президенти України і Польщі, підприємцеві вдалося відстояти свої права.

Торік у вересні Господарський суд виніс рішення відключити фабрику від електропостачання через заборгованість банкові, але Львівський апеляційний господарський суд скасував цю ухвалу.

Сьогодні Єжи Конік не вірить у справедливість українського судочинства з огляду на те, що голова суду несподівано змінив склад суддів, які розглядатимуть справу. Тому бізнесмен має намір захищати свої права у Європейському суді з прав людини, а найближчим часом розповість через польські засоби інформації, що в Україні вести чесний бізнес небезпечно.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG