Доступність посилання

ТОП новини

В уряді вже знають, як витрачатимуть гроші МВФ


Київ – Сьогодні МВФ розгляне питання про відновлення програми співробітництва з Україною. Йдеться про майже 15 мільярдів доларів. В українському уряді впевнені в позитивному результаті розгляду і навіть уже спланували, куди піде перший транш кредиту. Натомість опозиція і далі занепокоєна тим, що кошти від кредиту МВФ можуть піти на сплату боргу перед компанією «РосУкрЕнерго».

Якщо все пройде успішно, Україна отримає від Міжнародного валютного фонду кредит у майже 15 мільярдів доларів на 2,5 роки. Відповідне рішення було ухвалене на рівні експертів.


У Кабміні вже розпланували, як скористаються коштами. За словами віце-прем’єра з економічних питань Сергія Тігіпка, з першого траншу кредиту МВФ «відсотків 80, може, трошки менше піде на валютні резерви, а частина, відсотків 20, може піти на фінансування дефіциту бюджету».

Американським кредитом розрахуються за російський?

Сергій Тігіпко
«Я так думаю, у цьому році ми можемо розраховувати на транш у три мільярди доларів. Скільки з них може піти на дефіцит бюджету, ще побачимо», – зазначив Сергій Тігіпко.

Крім того, урядовець визнав, що частина коштів може піти на погашення попередніх боргів. Зокрема, на погашення кредиту російського ВТБ банку. За його словами, МВФ не розписує детально, куди повинні піти гроші, але мова може йти тільки про статті, передбачені держбюджетом.

У БЮТ підозрюють, що на кредиті наживеться «РосУкрЕнерго»


Раніше опозиційний уряд застеріг МВФ від надання Україні нової позики до ухвалення парламентом рішень, що унеможливлюють використання цих коштів для розрахунків із «РосУкрЕнерго». Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Україна має повернути цій компанії близько 12 мільярдів кубометрів газу або майже 5,5 мільярдів доларів.

«Не для того робилося рішення Стокгольмського суду, щоб покласти його на полицю і забути про нього, – упевнений депутат-б'ютівець Олег Ляшко. – Це рішення робилося з однією метою: витягти з держбюджету 5,5 мільярдів доларів. А як вони їх будуть витягувати,чи газом, чи живими грошима, чи борзими цуценятами, чи ще якось,– я не виключаю будь-які варіанти».

Олег Ляшко розповів, що днями, перебуваючи в Ялті, став свідком неформальної зустрічі міністра палива та енергетики Юрія Бойка та співвласника «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа. На думку депутата-опозиціонера, «вони упродовж години, очевидно, обговорювали, як забрати в України цей газ чи гроші. І звідки їх узяти».

В уряді натомість стверджують, що кошти можуть піти лише на витрати, передбачені законом про держбюджет. Статті про сплату боргу «РосУкрЕнерго» в законі про бюджет немає. Проте в опозиції зауважують, що на початку липня Верховна Рада відмовилася підтримати законопроект про заборону розплачуватися за борг перед «РосУкрЕнерго» із державного бюджету.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG