Доступність посилання

ТОП новини

У Сараєві відкрився 16-й міжнародний кінофестиваль


Прага – У Сараєві відкрився 16-ий міжнародний кінофестиваль. Традиція, започаткована в 1995-му, воєнному році, не обірвалась, а навпаки, набирає сили і привертає до себе увагу як фахівців, так і простих шанувальників кіно. Сараєвський кінофестиваль найбільший на Балканах, він представляє передусім кіномистецтво Боснії, Хорватії, Румунії, Чорногорії, Сербії, Болгарії, Македонії, Словенії й Косова, а також низки інших європейський країн.

Сараєво – столиця Боснії й Герцеговини, місто, в якому нині живе півмільйона населення. Перед балканською війною в 1995 році їх було на майже 50 тисяч більше. Саме тоді, серед вибухів і страхіть війни в Сараєві була започаткована мирна традиція – проводити міжнародні фестивалі, які б об’єднували людей і вчили їх порозумінню.

Сараєво завойовує собі місце під світовим кінонебом не тільки широкою програмою стрічок (цьогорічна програма нараховує 201 фільм із 52 країн світу). Сараєво – це нині місце активного спілкування кінопродюсерів, режисерів, акторів із різних регіонів Балкан і Східної Європи. Головне – хотіти переступити через кривди, подорожувати і шукати однодумців, вважає одна з гостей фестивалю, боснійка.

«Сараєво дає зараз набагато більше можливостей, ніж 15 років тому, – каже вона. – Наприклад, Сараєвський кінофестиваль, а також гарні краєвиди моря, якщо поїхати далі до Хорватії. Тобто Сараєво відрізняється від того, яким було 3 чи 5 років тому. Тому що люди зараз інші. Вони можуть поїхати до якоїсь із ближчих країн, зустрітися там із людьми. І тоді вони розуміють, наскільки безглуздим є цей націоналізм».

Фестивальні стрічки і нагороди

На першому кінофестивалі було представлено 50 стрічок, через 15 років їх учетверо більше і фільми досить цікаві, наголосив на відкритті відомий актор із Боснії й Герцеговини Ермін Браво. Наприклад, фільм «Покинутий» боснійського режисера Адіса Бакрача, що розповідає про долю хлопчика, який шукає своє місце в розбитому війною світі. Ця стрічка є прикладом того, як знайшли спільну творчу мову кіномитці з Боснії й Герцеговини, Сербії, Хорватії й Франції.

Відзначають вагу міжнародного діалогу на Балканах і кінокритики. Один із них зауважив: «У цьому фільмі, ви знаєте, це боснійська стрічка, тобто, там боснійці все говорять про себе. А якщо дивитись із Сербії, то серби все тільки про себе і собі творять славу. А Хорватія створила фільм про ці дві сторони. Це є зразком поєднання сторін, яке зростає з року в рік».

Минулого року Сараєвський фестиваль відвідало понад 100 тисяч гостей, цього року їх чекають ще більше. Переможця чекає одна з головних нагород фестивалю – «Серце Сараєво», заснована Радою Європи.

Фестиваль завершить свою роботу 31 липня.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG