Доступність посилання

ТОП новини

СБУ домоглася, щоб блогер «не ображав» Президента Януковича


Голова кіноклубу «Смолоскип» Олег Шинкаренко
Прага – У п’ятницю Служба безпеки України викликала на розмову журналіста Олега Шинкаренка з приводу його критичних до влади записів у «Живому журналі». В результаті блогер підписав заяву, в якій пообіцяв більше «не ображати» Президента Віктора Януковича. Олег Шинкаренко народився у Запоріжжі в 1976 році. З 2008 року працює у різних виданнях у Києві. Має свою сторінку в «Живому журналі» з 2005 року. Про подробиці спілкування зі спецслужбою Олег Шинкаренко розповів Радіо Свобода.

– Коли я туди приїхав, мені показали роздруківку з мого «Живого журналу» з записами про Януковича. Там були емоційні і жартівливі записи, які СБУ здалися погрозами у його бік. Звичайно, я не мав і гадки загрожувати нічиєму життю. Це була скоріше емоційна моя реакція на те, що відбувається сьогодні в Україні. Ці записи це не головний зміст мого блогу, я здебільшого пишу про мистецтво, про кіно.

– Які зміни у своєму блозі ви помітили?

– Прибрали два найобразливіші записи. В одному я цікавився, чи є якісь українські націоналісти, які могли би вбити Януковича. Звичайно, це був жарт та взагалі навіщо його вбивати – хай живе. Але в СБУ вирішили, що це загроза його життю і видалили цей запис. Другий запис – це передруківка з російського засобу масової інформації Lurkmore, це інтернет-енциклопедія. Там була велетенська стаття про Януковича. Росіяни його лають останніми словами. Мене це насмішило і я вирізав маленький шматочок і скопіював.

– Чим закінчилося ваше спілкування в СБУ?

– Я сказав, що це ніякі не погрози, що це просто моє особисте ставлення, може занадто емоційне, але це ж мій «Живий журнал», це не засіб масової інформації, і я в ніякому разі не збирався розповсюджувати... Я це все записав і підписався. Я також пообіцяв в подальшому не ображати Януковича.

– Чи вам погрожували, чи це була ввічлива розмова?

– Все було дуже ввічливо, єдине, що зі мною розмовляли російською мовою, хоча я говорив українською Слідчі не розмовляли українською мовою взагалі. Мені сказали, що якщо я не напишу це пояснення, приблизно в такій формі як я згадав, то справа затягнеться надовго.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG