Доступність посилання

ТОП новини

Міф про Стаханова знову на часі


Олексій Стаханов
Олексій Стаханов

Луганськ – На Луганщині триває підготовка до відзначення 75-річчя стахановського руху. Цей ювілей відзначатимуть на державному рівні в місті Стаханові, 28 серпня, на День шахтаря. А до того в області проводять супутні заходи. Місяць тому оголосили про трудову вахту між шахтарськими колективами – це щось на зразок соціалістичного змагання. Сьогодні ж в обласному музеї відкрили виставку, присвячену стахановському руху. Крім колишніх трудових звершень, говорили й про покращення життя шахтарів уже сьогодні.

Із запасників в обласному музеї дістали фотокартки 1930-х років, грамоти, картини на стахановську тематику, агітаційні плакати, шахтарські ліхтарі, каски, відбійні молотки – всього близько 300 експонатів. Деякі речі, наприклад картини та плакати, можуть зацікавити фахівців соцреалізму.

«Є дуже рідкісна книга «Мій світ» Олексія Стаханова, яка випущена в 1935 році і є бібліографічною рідкістю. Тут є подарунки від румунських, болгарських шахтарів 30-х років, які теж є дуже рідкісними. Тут є унікальні плакати тих часів. А зараз плакатне мистецтво повертає своїх прихильників», – розповів директор музею Анатолій Кулішов.

Ювілею – зайвий привід похвалити владу

Перший заступник голови обласної ради Євген Харін
Чиновники, які були присутні на відкритті виставки, багато говорили про стахановські подвиги. При цьому вони заявляли, що тепер, із новим керівництвом України, справи у вугільній галузі пішли на краще. Зокрема, такої думки дотримується перший заступник голови обласної ради Євген Харін.

«Середній вік наших гірників – 35 років. Молодь йде працювати, – каже він. – Нормальна заробітна плата, є і глибока пошана до цих гірників, які створюють благо для нашої області, нашої країни».

Євген Харін при цьому не згадав про останні вимоги профспілок області, які обурюються тим, що власники копалень змушують гірників безоплатно перепрацьовувати по кілька годин на день, а тих, хто їх критикує – можуть і звільнити.

Про що розповідатимуть першокласникам?


Натомість чиновник у своєму виступі згадав про «Молоду гвардію». Як сказав Харін, «Молода гвардія» і стахановський рух – це бренди Луганщини, на яких треба вчити підростаюче покоління. Заступник голови облради сподівається, що 1 вересня перший урок у луганських школах розпочнеться саме з розповідей про Стаханова.

Луганський історик Володимир Семистяга
Натомість луганський історик Володимир Семистяга проти того, щоб відроджувати радянські міфи. Або ж, принаймні, потрібно говорити всю правду. Олексій Стаханов приїхав на Донбас із Росії, щоб заробити грошей, каже історик.

«Стаханов не наш земляк. Він сам із Липецької області приїхав сюди, аби заробити на корову, на коня. Це основна проблема, яка у нього була. Стахановський рух – це пропагандистський рух сталінського керівництва, яке намагалося будь-якими шляхами підняти продуктивність праці, наздогнати передові країни Європи і США. В цьому є правда», – зауважив Семистяга.

Із державного бюджету на підготовку до 75-річчя стаханівського руху виділили 15 мільйонів гривень. 28 серпня у Стаханові розраховують побачити Президента Віктора Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG