Доступність посилання

ТОП новини

Луганський скульптор втілив Віктора Януковича у бронзі


«Серед імператорів»
«Серед імператорів»

Луганськ – Після пісень про Віктора Януковича на Луганщині взялися за скульптуру. Луганець Микола Шматько, який називає себе «король мармуру», презентував у вівторок свою нову роботу – бюст Президента України. Щоправда, робота виконана не з мармуру, а з бронзи. Так швидше і дешевше, стверджує скульптор. Однак віддавати роботу задарма він не збирається. У скульптуру митець вклав особливе значення.

Скульптура, яку створив Микола Шматько, – це не зовсім бюст, радше одна голова Віктора Януковича на масивній прямокутній підставці. На думку журналістів, бронзова голова дуже схожа на оригінал.

Скульптор заявив, що бачить Януковича в одній низці з такими особистостями, як Калігула і Олександр Македонський, тому й робота називається «Серед імператорів».

Але схоже, що Президент України стоїть все ж таки ближче до Македонського, адже на бронзовій підставці зображений ще й Гордіїв вузол, який символізує проблеми країни, і Янукович, за прикладом Македонського, має його розрубати.

Микола Шматько
«Сьогодні прийшов справжній час Калігули – розвал людських відносин, особистості, розвал України. Прийдуть нові покоління, які розглядатимуть бюст Януковича і аналізуватимуть, що це була за людина – монстр як Калігула, або Македонський, який дійсно міг щось робити і здійснював такі подвиги, що вони залишилися в пам’яті людства», – сказав Микола Шматько.

Треба сказати, що дивакуватий скульптор не знаходить розуміння у місцевої влади, але визнаний за кордоном. На Флорентійському «Біеналє сучасного мистецтва» він отримав високу нагороду – орден «Лоренцо Медичі».

Янукович не перший – у галереї є інші політики

«Поцілунок Іуди»
Микола Шматько українських політиків зображає вже не в перше. До цього він виготовив із мармуру оголену Юлію Тимошенко, під назвою «Аврора». Також в доробку скульптора композиція «Поцілунок Іуди» – Віктор Ющенко цілує Юлію Тимошенко. За «Аврору» Шматько просив мільйон євро, але з продажем не склалося.

Ціну на бронзову голову Януковича ще не визначив. Наразі запрошує Президента відвідати його галерею, лише просить брати з собою менше охоронців. Порівняння з імператорами – це скоріше аванс. На думку скульптора, щоб стати справжнім царем, Януковичу потрібно ще багато чого зробити.

«Віктор Федорович, повірте, поки що ви дуже маленька людина. Не фантазуйте, що вас хочуть убити, станьте ближчим до людей», – порадив скульптор Микола Шматько.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG