Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія-2010: брак інформації, нові корупційні схеми


Київ – Завершується вступна кампанія до українських вишів. У п’ятницю всі абітурієнти змогли побачити списки всіх рекомендованих до вступу. Представники уряду і комітету науки та освіти називають вступну кампанію успішною, оскільки, за їхніми словами, проблеми великої кількості пільговиків та корупційних схем вступу було подолано. Натомість незалежні експерти говорять про численні порушення.

Під час цьогорічної вступної кампанії українські виші отримали 37 мільйонів заяв від абітурієнтів. Це дещо менше, ніж минулого року, оскільки відтепер одна людина має право намагатися вступити одночасно щонайбільше у 5 навчальних закладів. Найбільші проблеми під час вступу були технічного характеру, і мало впливали на справедливість умов вступу.

Керівник центру освітнього моніторингу Павло Полянський
Керівник центру освітнього моніторингу Павло Полянський називає вступну кампанію успішною. «В цілому ніяких ексцесів не було. Міністерству вдалося найголовніше – не допустити розтаємничення завдань. Нарікання, які були – зводилися до того, що вступник отримав менше балів, аніж сподівався, але в житті таке буває», – каже він.

Спроби нових корупційні схем


Водночас Павло Полянський говорить про спроби окремих вишів відсіяти частину абітурієнтів різними способами, і вибудувати нові корупційні схеми вступу. Одна з таких схем – визнання переможцями олімпіад абітурієнтів, які навіть не брали в них участі, але мають впливових батьків.

Проте більшість шукають законні способи відмовити вступникам, зазначає Павло Полянський. «Запроваджують додаткові співбесіди чи випробування, часто – із непрофільних дисциплін. Наприклад, на аграрних спеціальностях пропонують пройти іспит із правознавства. Я розумію, що агроном має знати правові основи взаємодії з великою рогатою худобою, але це не має бути обов’язковим», – зауважує керівник центру освітнього моніторингу.

Зі свого боку, член парламентського комітету з питань освіти Максим Луцький наголошує, що під час цієї вступної кампанії можливості створити нечесні умови конкурсу з боку вишів були зведені до мінімуму.

«Є результати незалежного зовнішнього оцінювання та атестати. Жодних інших умов для вступу висувати не можна. Про це неодноразово говорив і міністр освіти та науки. Тому, якщо будуть відомі подібні факти – будемо вживати заходів проти ректорів аж до розірвання із ними контракту», – наголосив Максим Луцький.

Влада сама створила умови для безладу і зловживань – координатор «Опори»

Між тим, влада сама створила умови для безладу і зловживань під час вступної кампанії, відзначає координатор студентської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. За її словами, цьому сприяли звільнення кількох ректорів перед початком кампанії, зміна правил вступу та появ нових категорій абітурієнтів, які не потребують зовнішнього незалежного оцінювання.

Битва за вступ

x
Битва за вступ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ольга Айвазовська назвала найбільші проблеми цьогорічної кампанії. «Ми виявляли ситуації, коли приймальні комісії подавали інформацію про осіб, які не подавали документів, – зауважує вона. – Або ставили позначки про участь в олімпіадах та інші пільги тим, хто їх не мав. Є виші, які не публікують пільг та документів, на основі яких вступали абітурієнти. Дехто – ще не вивісив списків. Відсутність інформації призводить до того, що людина в кінці списку, з найнижчим балом зможе вступити, якщо володітиме інформацією про кількість та пільги рекомендованих до вступу, а інші, з кращим балом – не вступлять».

Про системні порушення під час вступу говорять й інші фахівці, зокрема, член комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Олесь Доній. Він відзначає, що створена система не дала молоді рівного доступу до комісій. Незалежний моніторинг показав, що в багатьох вишах були сотні випадків подання документів поза чергою, або ж призначення різних співбесід для однієї людини в один і той же час. Утім, оцінити вступну кампанію можна буде через 5 днів, коли завершиться прийом документів від тих, хто пройшов конкурс, підсумовують фахівці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG