Доступність посилання

ТОП новини

Десять років від загибелі підводного човна «Курськ»


Прага – 12 серпня минає десять років від трагедії в Баренцовому морі у Росії, в результаті якої затонув атомний підводний човен «Курськ» з усім екіпажем на борту. Загинуло 118 підводників, серед яких були вихідці з України. У Росії досі тривають дискусії про причини катастрофи і уроки, які треба звідти засвоїти.

Бездарна рятувальна операція, млява реакція і цинізм – у цьому звинувачували російську владу десять років тому, коли затонув підводний човен «Курськ». В історії також закарбувалася фраза російського лідера Володимира Путіна, який на запитання американського телеведучого, що ж сталося з човном, відповів: «Він потонув».

За офіційною версією, «Курськ» потонув в результаті вибуху торпеди на борту, що стався під час навчань. Але чому торпеда вибухнула, досі не зрозуміло, сказав Радіо Свобода керівник петербурзького клубу підводників, капітан першого рангу Ігор Курдін. Він відкидає версію зіткнення «Курська» з американським підводним човном.

«Ми бачили багато документів і вислухали багато людей. Ніяких слідів аварії немає. Американський човен, зіштовхнувшись з «Курськом» ліг би поруч, він би не вижив. Дуже зручно казати про те, що тут винні американці», – говорить Ігор Курдін. Він не виключає, що трагедію могли спричинити дії самого екіпажу.

Росія не має власних рятувальних кораблів

Російський підводник згадує, як десять років тому до нього телефонував військово-морський аташе Великої Британії і бідкався, що його країна пропонує Росії допомогу, а з ним ніхто не хоче говорити. Відтоді Росія вже зрозуміла, що міжнародну допомогу треба приймати негайно, каже капітан.

При цьому керівник петербурзького клубу підводників звертає увагу на те, що Росія досі не спромоглася побудувати власні рятувальні судна.

«Десь років п’ять тому в Петербурзі був закладений сучасний рятувальник підводних човнів «Ігор Білоусов». Його готовність сьогодні – трохи більше ніж 10 відсотків. Три інші рятувальники, які обіцяли побудувати для кожного російського флоту, навіть не закладалися», – каже Ігор Курдін.

За його даними, Росія нині має один мобільний комплекс порятунку підводників, куплений у Великій Британії. «І вона нам його продала, бо він застарів», – вважає російський моряк.

Крім Росії, пам’ять екіпажа «Курська» вшановують і в Україні, адже серед загиблих підводників було вісімнадцять моряків з Криму. На їхню честь у Севастополі в 2005 році за фінансової підтримки уряду Москви було споруджено пам’ятник.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG