Доступність посилання

ТОП новини

Телеканал ТВі подаватиме скаргу до міжнародних судів, якщо його позбавлять частот в Україні


Київ – Київський апеляційний адміністративний суд розглядає справу щодо позбавлення частот і анулювання ліцензій на мовлення телеканалів ТВі та 5-го телеканалу за позовом компаній групи «Інтер», які пов’язують із головою СБУ Валерієм Хорошковським. У суботу три телеканали – 5-й, ТВі, а також Телерадіокомпанія «Чорноморська» провели попереджувальний ефірний страйк. Якщо суд ухвалить рішення не на користь ТВі, телеканал подаватиме скаргу до міжнародних судів. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода директор ТВі Микола Княжицький.

– Ви написали Відкритого листа до Президента України Віктора Януковича із проханням про зустріч щодо нинішнього судового засідання. Чи отримали відповідь?

– Ні, не отримав відповіді. І цей лист був принциповим – мені важливо було донести до пана Президента ті тенденції, які відбуваються щодо обмеження свободи слова в Україні, а не лише перипетії судового засідання.

– Розкажіть про зміст цього листа.

– У цьому листі мова йшла про те, що, на жаль, існують різні групи навколо Президента України, які абсолютно незаконним способом, абсолютно з неєвропейською практикою, використовуючи конфлікти інтересів, використовуючи тиск на суд, використовуючи силові органи у боротьбі з журналістами, намагаються монополізувати владу і перетворити Україну по суті на авторитарну республіку. Навіть не авторитарну, а бананову авторитарну республіку. І для мене, як громадянина, дуже важливо, щоб цього не відбулося. І дуже важливо, щоб Президент почув і мене, і всіх журналістів, як про це зараз говорять.

– Але хіба все не відбувається в рамках закону? Очікується судове засідання – йдеться не по якісь позасудові дії проти, можливо, вашого телеканалу і 5-го телеканалу?

– На жаль, не завжди так. Оскільки щодо мене особисто і щодо журналістів нашого каналу були, скажімо так, позасудові дії. Тому що стеження на машинах із підробленими номерами, абсолютне ігнорування силовими органами всіх наших заяв із цього приводу (а все це було зафіксоване на плівку) судовим назвати не можна. Крім того, після реформи судочинства, коли, фактично, всі судді залежать від Вищої ради юстиції (а пан Хорошковський є членом цієї ради), суд із ним (з тим, хто призначатиме і звільнятиме суддю, який прийматиме рішення), назвати справедливим і неупередженим судочинством, скажімо так, складно.

– А якими будуть Ваші дії, якщо суд ухвалить рішення не на Вашу користь?

– Ми надалі відстоюватимемо демократичні принципи, намагатимемося працювати як засіб масової інформації, намагатимемося шукати для цього кошти, оскільки ми втратимо багато коштів, якщо так станеться. Будемо подавати до міжнародних судів і продовжимо боротьбу.

– У суботу три телеканали проводили ефірний страйк. Наскільки дієвим є такий метод?

– Це, скоріше, не страйк, а попереджувальна акція для влади і громадян, стосовно того, на що перетвориться наше телебачення, якщо його монополізують. Дивитися там буде нічого. Це, скоріше, була акція протесту, ніж повноцінний страйк.

– Чи була у Вас, можливо, зустріч із головою СБУ Валерієм Хорошковським? Чи Ви не бачите сенсу в такій зустрічі або зверненнях до нього?

– У нас були звернення, коли за мною стежили. Жодної зустрічі у нас не було. Хоча ми ніколи не були проти цього і завжди готові пояснити тим людям, які діють не демократично чи не по-європейськи, що це неправильно і для них так само. Але все ж таки готові до діалогу з усіма і з паном Хорошковським у тому числі.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG