Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові зник редактор газети, яка викривала свавілля чиновників


Харків – У Харкові тривають пошуки журналіста Василя Климентьєва, головного редактора газети «Новий стиль», який зник 11 серпня. Міліція заявляє, що опрацьовує різні версії зникнення, включно з професійною діяльністю. Тим часом, 15 серпня, у слідчому відділі Дзержинського райвідділку міліції Харкова порушено справу за 115 статтею Кримінального кодексу, тобто навмисне вбивство. Колеги Василя Климентьєва не виключають, що його могли викрасти через критичні статті в газеті. Видання, яке редагує Климентьєв, спеціалізується на журналістських розслідуваннях.

«Вже більше п’яти років інформаційна міська газета «Новий стиль» розповідає читачам про зловживання службовим становищем представниками правоохоронних органів і високопосадовцями, про порушення прав людини», – зазначає заступник головного редактора «Нового стилю» Петро Матвієнко.

Члени колективу заснували громадську організацію «Незалежна агенція журналістських розслідувань». На сайті газети привертає увагу на біжучий рядок «Агенція журналістських розслідувань», який закликає повідомляти про факти посягань на конституційні права громадян і про свавілля чиновників. Нижче подають координати редакції.

Головний редактор газети «Новий стиль» Василь Климентьєв брався за складні теми, зокрема, писав критичні статті про заступника прокурора Харківської області Сергія Хачатряна, про діяльність голови харківської обласної податкової адміністрації Станіслава Денисюка.

За словами Петра Матвієнка, 9 серпня він разом із Василем Климентьєвим виїжджав якраз фотографувати маєток Денисюка, а також ще трьох героїв статей для наступного номера, серед них є й колишній працівник СБУ.

Із ранку 11 серпня колеги обговорювали план наступного номера газети. А вже вдень Петро Матвієнко не зміг додзвонитися Климентьєву на домашній телефон. Увечері почув із мобілки: «Абонент поза зоною досяжності».

«Брав із собою пістолет із гумовими кулями»

Рідні журналіста звернулися до міліції наступного дня після його зникнення. Останнє, що відомо міліції про Климентієва, – на станції метро «Спортивна» журналіст сів до авта BMW з невідомим чоловіком.

Василь Климентьєв був обережним у роботі, йому ж пішов шістдесят сьомий рік, зауважує Петро Матвієнко.

«Коли він кудись ішов, – каже колега, – то обов’язково брав із собою пістолет із гумовими кулями. Найімовірніше, Василя Климентьєва посадили до машини обманним чином».

Після двох днів розшуку слідчі Дзержинського райвідділку Харкова порушили кримінальну справу за статтею 115 – навмисне вбивство.

Радіо Свобода намагалося з’ясувати у прес-центрі ГУ МВС Харківської області, чому порушено справу саме за цією статтею, адже журналіста ще розшукують. Можливо, міліція щось замовчує? Принаймні, таке припущення зробив в ефірі телеканалу ТВі народний депутат від фракції НУНС, журналіст Володимир Ар'єв.

У прес-центрі додаткових запитань щодо справи уникають. Журналістам розіслали лише коротке повідомлення про порушення кримінальної справи та про версії слідства. Одна – про зникнення через професійну діяльність, друга – побутова, мовляв, Климентьєв кудись поїхав, рідних не повідомив, а в самого сів акумулятор мобільного телефону.

Розповів про перевертнів у прокурорських і міліцейських погонах

Петро Матвієнко теж не виключає думки щодо викрадення колеги через професійну діяльність. В одній з останніх статей Василь Климентьєв укотре розповів про перевертнів у прокурорських та міліцейських погонах. Стаття «Гримуча суміш» могла стати причиною зникнення засновника газети, вважає Петро Матвієнко.

Про непрості стосунки Климентьєва з героями своїх дописів свідчить і редакційна заява до власників провідних телеканалів Країни «Інтер», ТРК «Україна», «НТН». Із цієї заяви (оприлюднена на сайті газети «Новий стиль») виходить, що герої неодноразових публікацій журналіста готують документальний фільм для дискредитації головного редактора видання. І цей фільм нібито знімають на замовлення головного податківця Харківщини Станіслава Денисюка та заступника прокурора області Сергія Хачатряна. Самі ж власники телеканалів, а також Денисюк і Хачатрян це обвинувачення ще не коментували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG