Доступність посилання

ТОП новини

Музей Шевченка у стилі модерн


Віктор Янукович у щойно відкритому музеї Тараса Шевченка у Каневі
Віктор Янукович у щойно відкритому музеї Тараса Шевченка у Каневі

Дар’я Бунякіна

Канів, Черкаська область – Оновлений музей Тараса Шевченка у Каневі, що на Черкащині, відтепер офіційно готовий приймати відвідувачів. За сім років реставраційних робіт змінитися двічі встигли і влада в Україні, і сам план оновлення музею. Відтак сьогодні Президентові «здали» об’єкт у незвичному як для Шевченкового музею стилі – модерновому.

Нова експозиція музею, куратором якої після обрання на Президента Віктора Януковича, стала Лариса Скорик, вражає своєю витриманою гамою кольорів: гранітна підлога, пастельні стіни, завішені вікна. «Новим баченням» називає запропоновану експозицію директор Шевченківського національного заповідника Ігор Ренькас.

«Ви ж розумієте, життя іде. Експозицію можна змінити через п’ять років. Це за бажанням Лариси Павлівни. Може, вона через кілька років зрозуміє, що можна це інакше подати. Нічого страшного. Життя іде», – говорить Ігор Ренькас.

За словами директора заповідника, оновили не лише саму експозицію, а й музей загалом. Для кабінетів працівників у музеї з’явився додатковий мансардний поверх, стару підлогу замінили на нову, гранітну, та й саму площу експозиції музею збільшили із 2 тисяч квадратних метрів до 4 тисяч.

«Раніше експозиція більш була такого навчального плану: якщо дитина прийшла, то вона могла побачити все життя Шевченка, вийти з музею і зрозуміти, хто такий Шевченко. Зараз експозиція більш наближена до меморіального музею. Музей на могилі має бути меморіальним», – каже Ігор Ренькас.

Нащадки творця музею проти, у Президента задоволені

Але є й інший погляд: втілений у життя модерновий проект реставрації повністю руйнує концепцію оригінального проекту музею Тараса Шевченка, створеного Василем Кричевським у тридцятих роках двадцятого століття.

Онук відомого архітектора Василь Лінде-Кричевський іще 27 липня 2010 року надіслав офіційного листа Вікторові Януковичу, у якому сім’я Кричевських просить Президента втрутитися в реконструкцію музею.

Та заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман, коментуючи лист онука Кричевського, радить не забувати час та режим, за яких архітектор розробляв музей на Чернечій горі.

«Тодішній режим міг йому дозволити лише те, що збігалося з концепцією тодішнього режиму: солом’яна стріха, рушнички, візеруночки, і ніколи нічого модерного, і ніколи нічого стильного. Ми живемо в незалежній Україні, і сьогодні ми відкриваємо нового Шевченка. Такого, якого українці дуже мало знають. І тому я б хотіла, що б ми не зациклювалися на тих навіть непоганих, добрих стереотипах, які існували», – говорить Ганна Герман.

Віктор Янукович вочевидь теж задоволений чи не наймасштабнішим ремонтом державного музею за останні роки. Відколи Президент уперше був із візитом у Каневі, з 9 березня, не минуло і півроку, а оновлений музей після семирічної реконструкції нарешті запрацював до Дня Незалежності. Президент особисто перерізав червону стрічку і першим зайшов до оновленого музею.

«Україна зобов’язана була зробити цей музей нашому Кобзареві таким, який би був гідним його пам’яті. Я вважаю, що творчий колектив, який працював над концепцією створення цього музею, і, безумовно, будівельники, які виконали це архітектурне рішення, увійдуть у сучасну історію. Я пишаюся тим, що мені в житті довелося торкнутися долі цього музею», – сказав Янукович.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG