Доступність посилання

ТОП новини

Курултай кримських татар не хоче співпрацювати з кримськотатарською радою версії Януковича


Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв виступає на Курултаї
Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв виступає на Курултаї

Сімферополь – Загальнонаціональний з’їзд кримських татар, Курултай, який завершив свою роботу у Сімферополі в неділю, закликав Президента України Віктора Януковича не порушувати міжнародне законодавство щодо корінних народів та етнічних меншин. Разом із тим його делегати вирішили відкликати членів Меджлісу з переформатованої Віктором Януковичем Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України.

Делегати загальнонаціонального з’їзду кримськотатарського народу, Курултаю, закликали в неділю Президента України Віктора Януковича повернутися до колишнього принципу формування Ради представників кримських татар при голові державі – делегування з’їздом, а не призначення Президентом на власний розсуд. Поки Віктор Янукович цього не зробить, члени Меджлісу не мають наміру брати участі в роботі органу.

Делегати Курултаю
У постанові Курултаю з цього приводу мовиться, що Президент має конституційне право на те, щоб самостійно формувати коло своїх радників, але це суперечить міжнародному законодавству, зокрема, резолюціям і рекомендаціям ООН про представлення у владі корінних народів, яким вважають себе кримські татари. Делегати Курултаю закликали українського Президента не порушувати міжнародне законодавство і повернутися до практики Президентів Леоніда Кучми і Віктора Ющенка.

Виступає Мустафа Джемілєв
Водночас голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що делегати Курултаю, ухвалюючи документ, намагалися «уникнути конфронтаційного тону», і він готовий до обговорення ситуації.

Наприкінці минулого тижня голова держави скоротив Раду представників кримськотатарського народу при Президентові України з 33 осіб до 19, призначивши до неї відразу 10 опозиційних Меджлісові кримськотатарських політиків і громадських діячів.

До оновленого складу цієї дорадчої президентської структури Віктор Янукович без урахування думки обраних кримськотатарським народом делегатів Курултаю своїм указом увів лише кількох членів Меджлісу на чолі з лідером Мустафою Джемілєвим.

Натомість там опинилися, зокрема, активісти групи «Міллі Фірка», яка називає себе «національною партією кримських татар», зокрема, її керівник Васві Абдураїмов із соратниками, і низка колишніх та нинішніх чиновників-кримських татар, близьких до Партії регіонів.

Кримські татари підтримають Рух і далі боротимуться за відновлення своїх прав

Делегати Курултаю також ухвалили рішення на місцевих виборах підтримати партію «Народний рух України», затвердивши рейтинговим голосуванням 15 кандидатів до рухівського списку на виборах Верховної Ради Криму. Список очолить перший заступник голови Меджлісу, президент Всесвітнього конгресу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

На засіданні Курултаю
Було вирішено також скликати до кінця року «Міжнародний форум із питань відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні» з запрошення на нього представників урядів США, країн Європи, мусульманського світу, а також міжнародних організацій – ООН, ОБСЄ, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї тюркських країн, Організації «Ісламська конференція», Організації непредставлених в ООН народів, відомих та авторитетних у світі громадських діячів і політиків.

Експерти прогнозують загострення стосунків представницького органу кримських татар, Меджлісу, з центральною і регіональною владою та посилення спекуляцій проросійських радикалів на кримськотатарському і мусульманському питанні під час виборчої кампанії, що починається.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG