Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Китаї домовились на 4 мільярди


Віктор Янукович і Ху Цзіньтао під час зустрічі у Пекіні, 2 вересня 2010 року
Віктор Янукович і Ху Цзіньтао під час зустрічі у Пекіні, 2 вересня 2010 року

Київ – Домовленості про інвестиційні проекти на суму близько 4 мільярдів доларів та підписання низки документів щодо розвитку політичної та економічної співпраці між Києвом та Пекіном. Такі результати першого дня візиту української делегації на чолі з Президентом Віктором Януковичем до Китаю.

За результатами зустрічі Президента Віктор Януковича і лідера КНР Ху Цзіньтао були підписані 13 документів. Це, зокрема, спільна заява глав держав щодо всебічного підвищення рівня українсько-китайських відносин, дружбу і співпрацю та Основні напрямки українсько-китайських відносин, тобто, дорожня карта, на 2010-2012 роки.

За словами Віктора Януковича, наразі практично розпочалася реалізація масштабної інвестиційної програми між Києвом та Пекіном. Як зазначив український Президент, не пізніше 2012 року товарообіг між Україною і Китаєм має зрости до 10 мільярдів доларів.

Як повідомив Радіо Свобода голова громадської організації «Ділова рада» Україна – Китай, народний депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк, який зараз перебуває у Китаї, у п’ятницю має відбутися діловий форум у Пекіні та Гонконзі, в результаті чого обсяг китайських інвестицій збільшуватиметься.

«У нафтовій та газовій сферах ми отримаємо не тільки кредити, але й сучасне обладнання, щоб розбудовувати власний шельф на Чорному морі. Ми матимемо сучасну техніку для нашої геологорозвідки, і збільшуватимемо видобуток власного газу та нафти. Це також дуже серйозний сигнал, який відчують як у Москві, так і в Брюсселі. Інший напрямок – це аграрний сектор. Ми отримаємо значний обсяг для реалізації певних проектів у АПК», – говорить Коновалюк.

Пекін цікавлять українські літаки

Найперспективнішими галузями у співпраці між Києвом та Пекіном сьогодні є авіабудування й військово-технічне співробітництво, сказав Радіо Свобода колишній радник-посланник посольства України у КНР Леонід Лещенко.

«У нас розроблені і вже відбуваються демонстративні польоти реактивного літака нового покоління Ан-148. Китай цікавить важкий транспортний Ан-124-100 «Руслан», і військо-транспортний літак Ан-70. Китай виявляє великий інтерес до військово-технічного співробітництва, – зазначає Леонід Лещенко. – Українське підприємство «Мотор-Січ» і КБ «Прогрес» імені Івченка дають двигуни для китайського надзвукового навчально-бойового літака «Фалькон».

Інвестиції з Китаю принесуть і робочу силу

Також є перспективи в гуманітарному співробітництві, кажуть експерти. Йдеться, передовсім, про навчання китайських студентів в Україні.

Щодо залучення інвестицій із Китаю, то, зауважує Леонід Лещенко, Україна має бути готова, що разом із інвестиціями Пекін поставлятиме і робочу силу.

Подальша співпраця між Києвом і Пекіном залежатиме, насамперед, від самої України, наголошують фахівці. А саме від того, наскільки швидко українська сторона зможе виконати підписані домовленості.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG