Доступність посилання

ТОП новини

Як молдовани обиратимуть президента?


Прага – У неділю, 5 вересня, молдовські виборці вирішуватимуть, як в їхній країні будуть обирати президента. Таке питання буде стояти на референдумі. Досі президента обирав парламент, але вже понад рік країна не має чинного президента, бо парламентські партії не можуть домовитися про кандидатуру, яка б набрала достатню кількість голосів. Правляча коаліція запропонувала вирішити цю проблему шляхом внесення змін до Конституції.

Вже рік Молдову очолює спікер парламенту, який виконує обов’язки президента країни, Міхай Ґімпу. Після того, як комуністи, які очолювали країну протягом останнього десятиліття, програли парламентські вибори і колишній президент Володимир Воронін пішов у відставку, до керма стала коаліція з чотирьох прозахідних партій, Альянс за європейську інтеграцію. Представники Альянсу сподіваються, що за допомогою референдуму вдасться вирішити конституційну кризу.

Фактичний керівник країни Міхай Ґімпу закликав громадян Молдови проголосувати за прямі вибори президента: «Громадяни мають прийти до виборчих дільниць 5 вересня і проголосувати «за». Бо ми намагаємося повернути їм право, яке в них забрали комуністи – самим обирати президента, такого президента, якого вони хочуть. Якщо вони не прийдуть на референдум, конституційна криза триватиме».

Для того, щоб запровадити прямі вибори президента, потрібно змінити 78-у статтю молдовської Конституції. Комуністи, які виступають проти цього, звернулися до Венеціанської комісії, дорадчого органу Ради Європи, який розглядає питання конституції. Але Венеціанська комісія відмовилася ставати на чийсь бік.

За порадою до Брюсселя, за підтримкою до Москви

Не знайшовши європейської підтримки, молдовські комуністи вирішили бойкотувати референдум. Один із лідерів Комуністичної партії в парламенті Юріє Мунтян звернувся до виборців з таким закликом: «Комуністична партія закликає бойкотувати референдум, бо через нього правляча коаліція намагається узурпувати владу і залишитися при владі до 2013 року, на цілих чотири роки».

У випадку, якщо молдовські виборці дадуть позитивну відповідь на запитання референдуму, президентські вибори будуть призначені на листопад. Альянс буде змушений шукати єдиного кандидата. Зараз на цю посаду претендують прем’єр-міністр Влад Філат, лідер Ліберально-демократичної партії, та Мар’ян Лупу, лідер Демократичної партії, відомий своєю мінливою позицією щодо Москви і сам недавній комуніст.

Як зазначають місцеві оглядачі, в Кремлі були б зацікавлені у майбутньому союзі Мар’яна Лупу та комуністів, бо таким чином Москва могла б відновити свій потужний вплив на Молдову, який вона почала втрачати з приходом до влади прозахідної коаліції.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG