Доступність посилання

ТОП новини

Рекламувати? Лише Партію регіонів. І бажано – безкоштовно...


Київ – Від операторів зовнішньої реклами Криму вимагають безкоштовно розміщувати рекламу Партії регіонів. Про це повідомляє Асоціація зовнішньої реклами України. Також до деяких редакторів кримських газет телефонували з пропозиціями продати усі рекламні площі виключно «біло-синім». У Партії регіонів називають такі заяви рекламістів провокаціями.


Редактор газети «Перша Кримська» Лілія Буджурова розповідає, що їй зателефонував невідомий і запропонував продати усю рекламну площу газети під передвиборну рекламу Партії Регіонів. Лілія говорить, що той, хто телефонував, добре вивчив новий закон про місцеві вибори.

«Адже Закон мені дозволяє лише 20% друкованих площ віддати під рекламу, – пояснює Буджурова. – Той, хто дзвонив, прекрасно знаючи закон, назвав цю цифру, отже, малось на увазі, що всі 100% реклами я маю віддати Партії регіонів».

Партія регіонів: напередодні виборів нам намагаються зіпсувати репутацію

Редактор звернулась до голови уряду Криму Василя Джарти, який водночас є головою республіканської організації Партії регіонів у Криму, з проханням роз’яснити ситуацію. На це Джарти відповів, що Партія регіонів не має до цього випадку ніякого стосунку. Напередодні місцевих виборів, мовляв, хтось намагається зіпсувати репутацію політичної сили.

Лілія Буджурова після розмови з головою уряду Криму не береться офіційно стверджувати, що це був дзвінок із Партії регіонів, але наголошує, що факт такої пропозиції до газети «Перша кримська» мав місце.

Рекламникам погрожують демонтувати білборди


Про шантаж із боку представників Партії регіонів заявляють і в Асоціації зовнішньої реклами. У разі відмови розмістити рекламу лише «біло-блакитних» рекламникам погрожують демонтувати білборди. Як розповів Радіо Свобода голова Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко, місцеві кримські виконкоми вимагають розмістити зовнішню рекламу Партії регіонів безкоштовно або заключити контракти на смішну ціну – 1 гривню за білборд. Біденко каже, що спроби і випадки використати адмінресурс були завжди і на всіх виборах.

«Але це стосувалося, грубо кажучи, 10 % від власних рекламних конструкцій операторів, – пояснює голова асоціації. – Але ситуація, коли вимагають все, є абсурдною. І щось подібне вперше для нас».

Під виглядом соціальної розміщують рекламу політичну

За словами Біденка, використання адмінресурсу проводиться місцевими виконкомами офіційно під виглядом розміщення соціальної реклами, яка, до речі, не оподатковується. Потім виявляється, що на білбордах зовсім не соціальна, а політична реклама. Як наслідок, страждають ті, хто мав отримати соціальну рекламу за законом. Наприклад, уже другий рік поспіль від цієї схеми страждає львівський Форум видавців.

«Форум мав бути досить широко розрекламований як соціальна реклама, яка йде в нас через міську раду, – говорить президент форуму Олександра Коваль. – Але буквально два дні тому мені подзвонили, що всього цього не буде, тому що віддається перевага політичній рекламі».

В управлінні зовнішньої політики Львівської міської адміністрації, яке відповідає за соціальну рекламу, Радіо Свобода пояснили, що політичної реклами вони не розміщують. Міська рада замовляє рекламним операторам соціальну рекламу, а за те, чи оператори її розмістять, місцева влада відповідальності не несе.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG