Доступність посилання

ТОП новини

Янукович на Раді регіонів закликав до чесних виборів


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Київ – Президент України Віктор Янукович провів у четвер Раду регіонів. До міста Бучі, неподалік Києва, де відбувався захід, окрім глави держави, приїхали голови обласних державних адміністрацій та обласних рад, майже весь Кабінет Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, та Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Утім, висловитися вдалося не всім. Керівники областей лише слухали. Вони дізналися, що регіони наступного року мають отримати більше коштів із держбюджету, ніж у нинішньому, та отримали настанову щодо проведення місцевих виборів у межах законодавства.

До засідання Ради регіонів Буча почала готуватися у пришвидшеному темпі за два дні. На трасі від аеропорту в Гостомелі до Бучі поклали новий асфальт, оновили розмітку. У середу жителів міста скликали облагороджувати президентський маршрут. Роботи відбувалися і
вночі перед днем засідання: на новій площі з бюстом Тараса Шевченка клали плитку та стелили траву. А у четвер головний шлях з Києва на Ковель та Варшаву через Бучу перекрили від самого ранку.

Учасники Ради регіонів побачили значно охайніше місто, ніж те, до якого звикли місцеві жителі. Втім, голів обласних державних адміністрацій та обласних рад більше цікавила можливість донести до Президента своє бачення засад бюджетного процесу. Так, за словами, керівника Львівської області Василя Горбаля, він мав намір розповісти главі держави про своє розуміння підходів до формування місцевих бюджетів.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль
«Рада регіонів є такою площадкою, де можуть обговорити і керівники виконавчої гілки влади, і представницької гілки влади стосовно підходів до бюджетної політики. Я думаю, що важливо підняти проблеми середньострокового планування, щоб місцеві бюджети могли чітко прогнозувати свій розвиток», – сказав Горбаль в інтерв’ю Радіо Свобода.

Керівникам областей дозволили лише слухати


Керівникам обласних держадміністрацій та представницьких органів влади не вдалося донести до Президента свої думки. Їм була відведена роль слухачів. Про основні засади проекту держбюджету-2011 та про концепцію майбутнього проекту Податкового кодексу доповіли Прем’єр-міністр Микола Азаров та міністр фінансів Федір Ярошенко. Про своє бачення реформування бюджетної сфери розповів і Віктор Янукович. Він також торкнувся теми місцевих виборів 31 жовтня і запевнив, що основним пріоритетом є чесність та прозорість виборчого процесу.

«Чиновник не має права користуватися телефонним правом. Це питання для нас принципове. Очікую негайного реагування на будь-які порушення. Всі кандидати повинні мати рівні можливості. Жодна людина не може бути обмежена у реалізації свого конституційного права на вибір через невключення до виборчих списків», – заявив Президент.

«Бонус» влади

Голова Кіровоградської обласної ради Микола Сухомлин, обраний до цього органу місцевого самоврядування за списком Блоку Юлії Тимошенко, в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що одні лише настанови Президента не зможуть гарантувати чесних виборів.

«Як би ми не говорили, але все-таки і чергові вибори 31 жовтня не позбавлені від використання адміністративного ресурсу. Не будуть позбавлені і від використання PR-технологій, чорних. Треба, щоб були засоби масової інформації, незалежні від своїх господарів, щоб могли відкрито давати інформацію про виборчий процес», – відзначив він.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін
Водночас, за словами голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна, використання адмінресурсу є прерогативою партії влади.

«Завжди опозиційні сили будуть говорити, що є тиск, влада казатиме, що тиску немає. Десь є ця золота середина, що є правдою. Нині Партія регіонів має певну перевагу, але нам її дали виборці. Хтось це може назвати адмінресурсом, я це називаю бонусом влади», – зауважив Добкін в інтерв’ю Радіо Свобода.

Відтак, діалогу між представниками державних органів влади та представницьких, а також між центральною владою та керівниками областей не відбулося. З цим учасники Ради регіонів і роз’їхалися. А в Бучі відкрили автомобільний рух центральними вулицями, і місто повернулося до звичного ритму життя.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG