Доступність посилання

ТОП новини

Йошка Фішер: Європа має протидіяти тиску Росії на Україну (європейська преса)


Прага – Подальша активізація натиску Росії в Україні і послідовне згортання демократії урядом Януковча – такі, зокрема, теми європейської преси в кінці тижня. Газети Європи також інформують про стан економіки України і звертають увагу на намагання Грузії покращити стосунки з нинішньою владою в Києві, зокрема через проблеми Тбілісі з хлібом.

Німецька впливова газета «Гандельсблатт» оприлюднила розлоге інтерв’ю зі впливовим німецьким політиком, колишнім главою зовнішньополітичного відомства Німеччини Йошкою Фішером. Він переконує європейців у небезпечності планів Росії реалізувати у вузькополітичних цілях газовий проект «Південний потік».

Фішер стверджує, що цей «російський проект не в інтересах Європи». Він наголошує у цьому інтерв’ю, що «мета цього проекту насамперед полягає у тому, щоб зробити непотрібним транзит російського газу через Україну, однак ціна його надзвичайно висока...».

Німецький політик також вважає, «якщо постачання блакитного палива використовують, як важіль для того, щоб вчинити тиск на Україну і спробувати знову прив’язати її до Росії, то Європа не може з цим погодитися».

Російська «Нєзавісімая газєта» повідомляє, що «Україна і Росія розпочали газову артпідготовку», що, на думку експертів, яких газета цитує, є нічим іншим, як «артпідготовкою до переговорів про ціни на газ у четвертому кварталі та про умови транзиту російського газу через Україну».

Газета відзначає, що «газовий діалог, відновлений сторонами у кінці серпня, ведеться нині на підвищених тонах, про що свідчать публічні заяви представників» Москви і Києва.

«Нєзавісмая газета» вважає, що Україна ослабила свої позиції на цих газових переговорах із Росією замороженням будівництва терміналу з перевезення зрідженого газу, що сталося нібито через фінансові труднощі інвестора проекту з Казахстану.

Московське видання наводить думки експертів про те, що Київ міг би спокійно віднайти інших інвесторів щодо реалізації проектів із зрідженим газом чи з добуванням сланцевого газу, але це все залежить від політичної волі влади Януковича і того, чи дійсно вона прагне енергетичної незалежності України.

Поки що ж Азаров, Бойко і компанія ведуть лише розмови про необхідність перегляду Росією формули ціни на газ для України, бо ця вартість нині значно вища від обіцяної Януковичем народові – у 226 доларів за тисячу кубів – і має тенденцію до неухильного зростання.

Польська «Жечпосполіта» висвітлює наростання політичної напруги в Україні напередодні місцевих виборів 31 жовтня. Газета вказує на намагання Партії регіонів шляхом створення фальшивих осередків партії «Батьківщина», яку очолює опозиціонерка Юія Тимошенко, розширити можливості регіоналів в отриманні кращих результатів на цих виборах.

Польська газета цитує відкритий лист Тимошенко до Президента Віктора Януковича, у якому лідер опозиції не лише засуджує дії Партії регіонів на Сході України з перейменування осередків «Батьківщини», а й погрожує бойкотом цих виборів опозицією. Йдеться також про те, що Партія регіонів витворює такі фальшиві осередки не лише на Харківщині і Луганщині, а й у Львівській, Київській та Івано-Франківській областях, де партія Тимошенко має набагато більший вплив, аніж регіонали.

Ще одне російське видання – «Время новостей» – інформує, що «Тбілісі заново намагається поріднитися з Києвом і просить зерна».

Газета зауважує, що в Грузії хотіли б бачити Президента Януковича, попри проросійську політику нинішньої влади в Києві. І одна з головних причин цього – хліб, ціна на який виросла в Тбілісі за останні дні у середньому на 5 відсотків.

Грузія завозить для своїх потреб понад 80 відсотків споживаного збіжжя. Тепер же між Києвом і Тбілісі йдуть переговори про закупівлю Грузією до 150 тисяч тонн українського зерна, адже Росія запровадила ембарго на вивезення пшениці з Росії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG