Доступність посилання

ТОП новини

Чи захистить прокуратура кримські мас-медіа?


(архівна фотографія) Одна з акцій протесту проти тиску на медіа, Київ
(архівна фотографія) Одна з акцій протесту проти тиску на медіа, Київ

Сімферополь – Хто захистить кримські мас-медіа? Генеральний прокурор України Олександр Медведько закликав у четвер прокурорів регіонів посилити захист журналістів. Під час засідання колегії Генпрокуратури він заявив, що наполягає на тому, щоб правоохоронці приділити увагу проблемі захисту від злочинних зазіхань представників засобів масової інформації. Втім, у кримській прокуратурі таких «злочинних зазіхань» не помітили.

У п’ятницю в Сімферополі пройшла прес-конференція керівників кримської республіканської прокуратури, яким журналісти поставили питання про стан дотримання свободи слова і преси в Криму. Зокрема, вони питали про законність слідчих дій податкової міліції стосовно найбільшої в Криму телерадіокомпанії «Чорноморська», яка належить бізнесові, близькому до опозиції, а також щодо долі єдиної в Криму українськомовної газети «Кримська світлиця» та її колишнього головного редактора Віктора Качули.

Заступник прокурора автономії Олексій Домников
Утім, заступник прокурора автономії Олексій Домников проблем тут не побачив. Справу «Чорноморки» він вважає не політичною, а виключно комерційною.

За його словами, тут немає «жодної політики, а навпаки». Він переконаний: якщо посадові особи Чорноморської ТРК вважають, що у них все нормально, то вони мають «сприяти слідству: прийти, дати покази, якщо їх викликають».

Заступник прокурора Криму переконаний, що дії податкової міліції законні. Він повідомив, що прокуратура автономії тримає цю справу на контролі, та разом з тим ніхто з власників телекомпанії, її топ-менеджерів чи журналістів до прокуратури на дії податківців не скаржився.

«Кримській світлиці» прокуратура автономії допоможе лише порадою

Цього року єдине в автономії українськомовне видання «Кримська світлиця» з перервами і перебоями нерегулярно виходило лише до червня. Останні 3–4 місяці газета зовсім не виходить.

Ці проблеми у «Кримської світлиці» виникли після того, як попереднє керівництво співзасновника видання – Міністерства культури і туризму України – самовільно звільнило головного редактора газети Віктора Качулу, а нове керівництво Мінкульту припинило її фінансування.

Віктор Качула, головний редактор «Кримської світлиці»
Віктор Качула у липні домігся у суді свого відновлення і визнання його звільнення незаконним. Але уже два місяці Міністерство не виконує судового рішення. За словами екс-редактора, там мотивують це тим, що поки що не призначений директор державного Газетно-журнального видавництва, який формально має поставити підпис під наказом.

На запитання до представників прокуратури про законність таких дій чиновників заступник прокурора Криму Геннадій Дем’яненко відповів порадою: Вікторові Качулі захисту слід шукати не в Криму, а в прокуратурі одного з районів Києва, оскільки і державне видавництво, і міністерство розташовані саме там.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG