Доступність посилання

ТОП новини

Православний митрополит (МП) хоче заборонити… греко-католицький храм


Любомир Гузар, Глава Української Греко-католицької Церкви
Любомир Гузар, Глава Української Греко-католицької Церкви

Київ – Черговий міжконфесійний скандал спалахнув в Одесі. Місцевий митрополит Української православної церкви Московського патріархату просить владу зупинити будівництво храму Української греко-католицької церкви. Греко-католики та експерти вбачають у цьому релігійну дискримінацію та просять втрутитися Президента. Натомість керівництво УПЦ Московського патріархату запевняє, що митрополит висловив лише власну точку зору, яка не є позицією церкви.

Українська греко-католицька церква пропонувала владі декілька варіантів розміщення свого храму, зокрема – в одному зі скверів Одеси. Міська рада відмовила, аргументуючи тим, що церква зашкодить довкіллю. За два роки на цій ділянці з’явилася автозаправна станція, розповів журналістам глава УГКЦ Любомир Гузар.

Сьогодні греко-католики вже отримали частину дозвільних документів на будівництво в іншому місці, однак днями митрополит Одеський та Ізмаїльський УПЦ МП Агафангел виступив із офіційним зверненням до міської влади – заборонити будівництво, як непотрібне та небезпечне, оскільки за його словами, «унія завжди була насильством над сумлінням українського та білоруського народів».

«Немає жодної необхідності в будівництві собору, і навіть молитовного дому для уніатів», цитує слова митрополита Агафангела сайт одеської єпархії УПЦ МП з посиланням на митрополита.

Перешкоджання будівництву храму порушить міжконфесійний мир – Гузар


Такі заяви можуть реально ускладнити будівництво храму, а крім того, вони є загрозою релігійному миру в Україні, заявив сьогодні Любомир Гузар.

«Ускладнює оформлення ділянки те, що з’являються звернення, які за своїм змістом можуть стати підставою неспокою між представниками різних віровизнань. Україна є багатоконфесійною. І нам важливо, щоб різні конфесії одне одного шанували, щоб не було заохочення до поганого ставлення одної до інших церков», – наголошує кардинал Любомир Гузар.

Він також відзначає, що цього року греко-католицьким священикам перешкоджають спілкуватися з військовими та в’язнями. Проте Любомир Гузар не вважає, що ця тенденція є спробою чинної влади послабити позиції греко-католиків. Більше того, 9 вересня Синод УГКЦ звернувся до Президента Віктора Януковича з проханням припинити тиск УПЦ МП на місцеву владу та релігійну дискримінацію греко-католиків у регіоні.

На 10 тисяч вірян жодного храму


Громада греко-католиків у Одесі та області нараховує близько 10 тисяч осіб, однак вони не мають жодного храму. Що ж до Української православної церкви Московського патріархату, то на один храм у регіоні припадає півтори тисячі вірян, свідчать соціологічні дослідження.

Греко-католики на Одещині відчувають дискримінацію з боку влади та УПЦ Московського патріархату, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода представник греко-католицької громади, одесит Михайло Жмудько.

«Владика Агафангел – послідовний противник УГКЦ. Раніше він вимагав, щоби керівництво Сухопутних військ повернули до Одеси зі Львова, бо там, мовляв, військових навертають на унію. Дивною є сама форма його заяв. Неприпустимо розбурхувати релігійну ворожнечу в суспільстві», – говорить представник одеської громади УГКЦ

Неприязнь до іншої конфесії – особиста думка чи порушення закону?


Миколай Данилевич, секретар УПЦ МП
Митрополит Агафангел від спілкування з пресою відмовляється. Натомість представники УПЦ в Києві заявляють, що митрополит Агафангел лише висловив власну точку зору, яка не відображає офіційної позиції церкви.

«Він висловив свою особисту позицію як керуючий єпархією. Від імені всієї церкви виступають Митрополит Володимир, Синод або уповноважена ними особа. Решта позицій є особистими точками зору, а не думкою церкви», – говорить секретар УПЦ МП Миколай Данилевич.

Не погоджується із цим релігієзнавець Віктор Єленський. Він вважає заяву одеського митрополита незаконною.

«Заява митрополита Агафангела проти греко-католицького храму в Одесі є порушенням законодавства, і спробою підірвати конфесійний мир в Україні. Аргументи його є негідними, бо скільки б не було в місті греко-католиків чи представників іншої конфесії, вони мають право на вираження своїх релігійних почуттів. За логікою Агафангела, православних храмів ніколи б не було в Тегерані, Ріо-де-Жанейро та Антарктиді», – підсумовує Віктор Єленський.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG