Доступність посилання

ТОП новини

Підписанти листа до Президента: «Ми не продаємося!»


Юрій Щербак, один із підписантів
Юрій Щербак, один із підписантів

Київ – Представники української інтелігенції, які підписали відкритого листа до Президента заперечують свою матеріальну та політичну заангажованість. «Ми не боремося за посади чи за підтримку якоїсь партії, ми висловлюємо свою стурбованість долею України», – заявив у п’ятницю в Києві дипломат і публіцист Юрій Щербак. Натомість у Партії регіонів звернення інтелігенції до Президента характеризують, як замовну пробютівську акцію.

Майже 150 представників громадськості й діячів культури поставили свої підписи під опублікованим цього тижня «Відкритим листом до Президента Віктора Януковича». Серед підписантів, зокрема, Іван Дзюба, Левко Лук’яненко, Мирослав Попович, В’ячеслав Брюховецький, Юрій Мушкетик і лише три діючі політики – Павло Мовчан, Іван Заєць та Борис Тарасюк.

Йде спецоперація знищення незалежності України – Василенко

Володимир Василенко
Один із ініціаторів написання листа, правник-міжнародник Володимир Василенко, мету акції пояснив прагненням інтелігенції звернути увагу Президента на наявність «загрози державній незалежності України» та спонукати владу діяти в межах Конституції України та правового поля.

«Та ситуація, яка сьогодні склалася в Україні, це результат спецоперації, спрямованої на знищення української України, її питомого складника – української нації, яка є системоутворюючим елементом української незалежної державності. Головним знаряддям буде виступати той закон про мову, який пропонують регіонали і комуністи», – зазначає Володимир Василенко.

Він наголосив, що лист відкритий для підписання і долучитися до акції може кожен, хто поділяє думки, викладені у зверненні.

Ми не продаємося – Щербак

Усі, хто вже поставили свої підписи – зробили це з доброї волі і через свої переконання, а не «за гроші», запевняє відомий дипломат і публіцист, надзвичайний і повноважний посол України Юрій Щербак.

«Усі ці розмови про те, що «от їм гроші заплатили, а от хтось не підписався», ми вже чули тисячі разів за радянських часів. Не вийде, панове! Нічого з цього не вийде! Ці люди чисті! Вони ідуть за голосом совісті, а не за покликом якихось там партій чи проектів», – сказав Юрій Щербак.

Безкорисливе бажання допомогти Президентові відстоювати проукраїнські позиції спонукало поставити свій підпис під листом онука Івана Франка. Роланд Франко прийшов на зустріч із журналістами, щоб повідомити, що він не відкликав свого підпису, як про це повідомили деякі ЗМІ.

«Я ніякого інтерв’ю нікому не давав, щодо якогось політичного впливу на мене чи про що не-будь інше. Тому ті сфальсифіковані «факти» для мене дуже образливі. Я дійсно вважаю, що ситуація в країні складна, але я не згодний із недостатньо делікатною, на мій погляд, формою листа до Президента. І я вірю, що він є Президент України і він ніколи не відступить від свого обов’язку захищати інтереси української держави», – заявив Роланд Франко.

Закиди на адресу Президента безпідставні – Колесніченко

Вадим Колесніченко
Тим часом, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко називає надуманими усі висловлені в листі звинувачення у згортанні демократичних процесів і русифікації України.

«Закиди на адресу Президента жодним чином не стосуються ані Президента, ані тих кроків (дій влади). Ці пани, чи як їх у народі вже прозвали «свідомі українці в лапках», які підписали цей лист (і підтримують Юлію Тимошенко), нехай прочитають міжнародні документи, які Україна підписала. Влада діє у відповідності до цих документів. Ці пані, я так думаю, не відмовляються від європейського вибору України. Від нього не відмовляється ні правляча коаліція, ні Президент», – сказав Колесніченко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Із Президентом Януковичем, каже Вадим Колесніченко, країна виконує, те, що вона була зобов’язана зробити. За його словами, перший етап судової реформи демократизував судову систему й зробив її відкритою для людей.

«Позаблоковий статус – це не забаганка Президента, це вимога двох третин населення України, підтверджена мабуть сотнями соціологічних опитувань за останні 5 років», – запевняє Колесніченко.

Створений Партією регіонів проект закону про мови, за словами заступника голови парламентської фракції цієї партії, повністю відповідає Європейській Хартії регіональних мов або мов меншин і покликаний відповісти на зауваження Ради Європи.

Самі ж ініціатори відкритого листа до Президента, вважають, що проект закону про мови насправді повністю «перевертає з ніг на голову» принципи Європейській Хартії регіональних мов і запровадить в Україні русифікацію, агресивнішу від наступу на українську мову за радянських часів.

Із цього приводу представники української інтелігенції, які підписали відкритий лист, звертатимуться ще до Громадської гуманітарної ради при Президентові України.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG