Доступність посилання

ТОП новини

Уряд обіцяє збільшити фінансування армії на наступний – 2011 рік


У проекті держбюджету-2011 фінансування української армії запланували на третину більшим, ніж нинішнього року.

Зокрема, міністр фінансів Федір Ярошенко заявив про 11 мільярдів 400 мільйонів гривень, саме така сума визначена у проекті держбюджету. А глава військового відомства Михайло Єжель раніше назвав ще більшу суму, яка має бути витрачена на армію 2011-го: 13 мільярдів 600 мільйонів. Міністр оборони водночас сказав, що питання додаткового виділення грошей на потреби Збройних сил України в нинішньому році практично вирішене – й бюджет Міноборони сягне 10-ти мільярдів гривень. Про це повідомляв «Комерсант-Україна».

Від обіцянок до реальних дій

11 мільярдів 400 мільйонів гривень – це менше півтора відсотка Валового внутрішнього продукту. Нормою ж видатків на військо в розвинутих державах, за визначенням фахівців, є понад 2 відсотки від ВВП. Щоправда, в уряді зазначають, фінансування української армії порівняно з минулим роком все-таки поліпшується.

Загалом представники влади та експерти називають різні орієнтовні цифри, але погоджуються, що такі витрати є недостатніми. Запланованих на наступний рік грошей вистачить лише на «стабілізацію» Збройних Сил, як висловився колишній міністр оборони України Олександр Кузьмук. «Не лише утримання стоїть на порядку денному, а й стабілізація ситуації в Збройних Силах. І якщо ці 13 мільярдів 600 мільйонів гривень, що пропонуються, розумно використовувати, то в 2011 році мова може йти лише про стабілізацію ситуації. У подальшому ж необхідно збільшувати асигнування на національну оборону».

Українське військо отримує від держави критично мало грошей і не факт, що до нього дійдуть усі 11 мільярдів 400 мільйонів гривень, заплановані в проекті бюджету. Про це каже ще один колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко. «Шлях від обіцянок до реальних дій часом не завершується чимось конструктивним. Коли уряд внесе проект бюджету, тоді буде предметна розмова. Тому що сама по собі цифра, яка може бути озвучена і навіть десь записана, - це одне, а інше – це за яким фондом Уряд буде пропонувати фінансувати армію. Якщо це буде за Загальним фондом, я за. А якщо ж це буде сумнозвісний Спеціальний фонд, який залежить від того, чи хтось продасть, чи не продасть надлишкове майно армії, тоді я категорично проти», - говорить Гриценко.

«Примарний Спеціальний фонд»

На 2010 рік Спеціальний фонд Міноборони становить близько чотирьох мільярдів гривень. Завдання з наповнення фонду покладаються на самі Збройні Сили. Після продажу свого надлишкового майна, армія має зарахувати кошти у Спецфонд, щоб у подальшому використати їх для свого розвитку.

Анатолій Гриценко стверджує, що сподіватися на дохід від спецфонду військовим не доводиться. «Спеціальний фонд ніколи не наповнювався і не наповниться, тому відповідні статті фінансування зриваються. А вони йдуть і на житловий фонд, і на оновлення техніки, і на науково-дослідні і конструкторські розробки, і на реформування Збройних Сил… А насправді не йдуть, вони лише записані, по факту ж їх немає. Не можна обманювати людей у погонах, записуючи якісь суми в програми, які потім не фінансуються».

Зі свого боку, Міністерство оборони не коментує твердження Анатолія Гриценка стосовно фінансування армії наступного року. А щодо Спеціального фонду керівники відомства кажуть, що ці гроші можуть вагомо поповнити бюджет Збройних Сил. «За приблизними підрахунками, ми плануємо отримати від продажу земельних ділянок з нерухомістю 6-9 мільярди гривень. Це більше, ніж обсяг бюджету, виділеного для Міноборони в цьому році», - заявив одній із газет заступник міністра оборони Олександр Черпицький.

У той же час, деякі фахівці зазначають: Спеціальний фонд не лише не приносить грошей армії, він лише стимулює Збройні Сили до розпродажу свого майна. Відповідно армія змушена розпродавати найкраще, залишаючи собі, наприклад, стару техніку чи боєприпаси.

Неадекватне фінансування


Грошей, які отримує армія від держави, вистачає тільки на першочергові потреби, тобто на те, щоб прогодувати солдатів чи виплатити зарплату офіцерам. На модернізацію Українських Збройних Сил залишаються мізерні кошти, зазначає генерал Анатолій Лопата, колишній начальник Генерального штабу Збройних Сил України. А саме військо заробити гроші не в змозі. «Видатки, заплановані в проекті бюджету, в жодному разі не стосуються озброєнь, техніки, модернізації, закупівель. Цього може стати лише на те, щоб солдати були ситі, взуті і одягнені, щоб вони могли нести хоча б якусь чергову службу. Продавати в Збройних Силах уже немає чого. Покупці, які хотіли б щось купити з надлишкового майна Збройних Сил, орієнтуються на товар, який був би їм потрібен - а в нас нема тих нових озброєнь, які б можна було продати».

11 мільярдів 400 мільйонів гривень – на фінансування армії в Україні. Для порівняння – у сусідній Польщі військовий бюджет сягне наступного року (в перерахунку на гривні) сімдесяти двох мільярдів. А в Румунії цього року він становить понад 19 мільярдів гривень. Цифри порівнює експерт Сергій Згурець: «Сусідня Польща, яка має армію чисельністю 120 тисяч вояків, має оборонний бюджет у межах 9 мільярдів доларів. Українська армія нараховує 200 тисяч вояків, і має бюджет у межах 1 мільярда доларів. Відповідно, наявна абсолютна неадекватність витрат у порівнянні з сусідніми країнами, навіть такими як Польща чи Румунія», - говорить експерт.

Поки уряд не усвідомить, що не армія має шукати гроші на своє фінансування, а держава, то ситуація не зміниться. І коштів вистачатиме лише на перебування в казармах, тобто на абсолютно даремне проїдання бюджетних коштів, зауважує експерт Сергій Згурець. «Питання боєздатності армії залежить від ставлення держави і розуміння загроз, які існують для країни. Якщо ж їх не існує, то давайте не будемо мучити офіцерів і просто розпустимо армію, хай вона перестає існувати. Бо в цій ситуації, яка відбувається зараз, коли військові просто живуть у казармах і не тренуються, сенсу від такої армії дуже мало», - впевнений фахівець.

Вартість добового харчування одного українського солдата - 32 гривні 94 копійки. При такій ціні витрати на харчування 40 тисяч вояків строкової служби за рік сягають півмільярда гривень. І це лише на харчування… Торік кожен громадянин України витрачав на оборону держави близько 14 доларів: це в 5 разів менше подібних витрат росіянина, у 12 разів – поляка та у 47 разів – німця.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG