Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича відступає від демократії (європейська преса)


Прага – На Заході все більше занепокоєні явними ознаками політичного авторитаризму у діях влади Президента України Віктора Януковича. Оглядачі впливових європейських видань зауважують, що Янукович все більше маніпулює Конституцією, щоб зміцнити своє авторитарне правління, яке все більше нагадує владу групи олігархів. Газети цитують звернення представників ЄС і США до України, в яких звучать занепокоєння ситуацією зі свободою преси, яка все більше знищується представниками нової влади у Києві, котрі ведуть наступ й на інші завоювання демократії в державі. Журналісти також звертають увагу на значне падіння рейтингу Президента Януковича серед українців.

Впливова «Файненшел Таймз» наголошує, що «Київ відступає від демократичних завоювань» і це проявляється не лише у наступі влади Януковича на свободу преси в Україні, а й у намаганнях нового Президента «маніпулювати Конституцією, щоб зміцнити своє авторитарне правління. Газета, із посиланнями на свої джерела, зазначає, що Янукович веде державу до «м’якого авторитаризму, притаманного путінській Росії», або ж «правління Януковича більше нагадує захоплення влади групою олігархів», що також немає нічого спільного з демократією. «Файненшел Таймз» наголошує, що, наприклад, «для ЗМІ і правозахисників справа про зникнення харківського редактора Василя Климентьєва стала символом нищення свободи преси та інших демократичних свобод в Україні». Видання висловлює занепокоєння підпорядкуванням Януковичу Конституційного Суду України і курсом нинішнього Президента до авторитаризму. «Цинізм Януковича полягає у тому, що перед тим, як стати Президентом, він докладав зусиль перетягнути більшу частину повноважень з боку Президента на бік парламенту, на який Янукович робив ставку раніше», – наголошує лондонське видання. «Файненшел Таймз» також вказує на те, що українські «журналісти все більше скаржаться на повернення цензури і залякування». Тут також звучить критика на адресу ЄС, який «уже втратив частину свого впливу на Україну» і лунає заклик, що «у жодному випадку не можна допустити, щоб демократичні завоювання України були втрачені».

Польська «Жечпосполіта» поділяє занепокоєння західних спостерігачів з приводу нагнітання владними силами в Україні, зокрема, українською міліцією, страхів у журналістів. Газета інформує про побиття міліцією в Донецьку українського журналіста Артема Фурманюка. Також наводиться оцінка експерта, котрий оцінює дії міліції щодо журналістів в Україні як такі, що є скоріше проявами брутальності та зростання її впливу на маси і «справа останнім часом виглядає так, що міліція не лише стоїть на сторожі закону, але й виконує чиєсь замовлення».

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що погіршення економічної ситуації в Україні, зростання цін на харчі і товари першої необхідності не лише поширили «депресивні настрої серед населення», а й «вдарили по рейтингу Президента Януковича, який за оцінками серйозних соціологічних груп упав із червня по вересень у півтора раза «із 38 до 26 відсотків». Соціологи також вважають тенденцію з популярністю влади Януковича все більш загрозливою для неї.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG