Доступність посилання

ТОП новини

Насильству серед молоді можна запобігти – ВООЗ


Прага – Україна посідає 5 місце в Європі за рівнем насильства серед молоді, мовиться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я. Сумне лідерство належить російській молоді, а найменше від бійок і різанини страждає німецька молодь. Однак більшості цих смертей можна уникнути, якщо суспільство поставиться серйозно до запобігання насильству серед молоді, зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я.

За даними звіту, від насильства в Європі помирає щодня 40 молодих осіб у віці від 10 до 29 років, або 15 тисяч на рік. При цьому 4 із 10 смертей – це вбивства за допомогою ножа. І це – лише верхівка айсберга, говорить звіт, бо на кожну молоду людину, що гине від поножів’я, є 20, які потрапляють до лікарні з ножовими пораненнями.

Найбільше від поножів’я в Європі страждає російська молодь. У Російській Федерації від поножів’я гине 16 осіб на 100 тисяч населення. Найменше – в Німеччині, де цей показник не сягає і половини випадку на 100 тисяч населення. Україна опинилася на п’ятому місці, з 5,6 смертельних випадків на 100 тисяч населення. Її випередили Албанія, Казахстан та Білорусь. З іншого боку, у великій кількості європейських країн, які увійшли до дослідження, цей показник не сягає і одного випадку. На цьому наголошують фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як говорить директор Європейського регіонального відділення ВООЗ Зузана Якаб, якби всі країни досягли такого рівня, як Німеччина чи Вірменія, Австрія, Чехія чи Велика Британія, які перебувають в кінці списку смертності від поножів’я, то це рятувало б життя 13 тисяч молодих європейців. Тобто 9 із 10 життів можна було б врятувати, запевняє Зузана Якаб.

«Вкладати у виховання дітей окупиться державі»

В інтерв’ю Радіо Свобода її колега Деніш Сеті, який займається проблемами запобігання насильства серед молоді, називає конкретні заходи, які могли б дати позитивний результат.

«Гадаю, є достатньо доказів того, що програми для батьків, покращення дошкільного виховання, соціальні програми, скорочення доступу до алкоголю, зменшення нерівності серед молоді – все це завдання держави, яка може за допомогою законів та дій, таких, як обмеження віку, в якому можна купити ніж, навіть соціального маркетингу, можуть запобігти насильству серед молоді. Це все вимагає інвестицій. І тут задіяно багато державних інституцій. Сектор охорони здоров’я має працювати разом із освітянами, разом із правоохоронцями та соціальними робітниками, які роблять ці інвестиції», – пояснює Деніш Сеті.

Але фахівець Всесвітньої організації охорони здоров’я наголошує, що вкладати у виховання дітей окупиться державі. «На кожен долар чи євро, які ви вкладаєте у дошкільне виховання, ви заощаджуєте 9 євро. На кожне євро, яке ви вкладаєте у програми запобігання зловживання алкоголем і наркотиками, ви заощаджуєте 39 євро. Тож у довготривалій перспективі ця інвестиція оплачується», – говорить Деніш Сеті, фахівець Всесвітньої організації охорони здоров’я з попередження насильства.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG