Доступність посилання

ТОП новини

У Януковича вирішили втілити передвиборну обіцянку… Ющенка


Київ – В Адміністрації Президента розглядають можливість ліквідації податкової міліції. Відповідну норму планується закріпити в проекті Кримінально-процесуального кодексу, заявляє заступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов. Питання про ліквідацію податкової міліції – одного з підрозділів державної податкової адміністрації – порушувалося вже неодноразово як владою, так і опозицією. Проте до реалізації справа так і не доходила.

За словами заступника голови президентської Адміністрації Андрія Портнова, зараз розглядається питання про доцільність існування податкової міліції, яка наділена певними правами у веденні оперативної і слідчої діяльності. Чиновник вважає, що ці функції цілком можуть бути передані СБУ і МВС.

Адміністрація Президента впродовж найближчих двох місяців має намір запропонувати главі держави внести у парламент новий Кримінально-процесуальний кодекс. За ідеєю, документ покликаний значно зменшити бюрократизацію правоохоронних органів і збільшити вагу суду.

Замість податкової Ющенко спробував ліквідувати дорожню міліцію

Раніше ліквідувати податкову міліцію мав намір Віктор Ющенко. Третій пункт його передвиборної програми «Десять кроків назустріч людям», серед іншого, передбачав ліквідацію податкової міліції, бо «в цьому каральному органі не буде потреби». Натомість, ставши Президентом, Віктор Ющенко зробив невдалу спробу ліквідувати дорожню автоінспекцію, а до податкової міліції справа так і не дійшла.

Анатолій Гриценко
Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко, який свого часу очолював передвиборний штаб Ющенка, каже, що саме з його ініціативи в програмі з’явився цей пункт.

«Податкова міліція, як записано в законі, має боротися з правопорушеннями у сфері податкового законодавства. Якщо йти таким шляхом, то у сфері антимонопольного законодавства треба створити антимонопольну міліцію, у сфері земельного законодавства – земельну міліцію, у сфері рибного законодавства – рибну міліцію… Це дурниця абсолютна», – зазначає Анатолій Гриценко.

На його думку, із функціями, покладеними на податкову міліцію, цілком може впоратися МВС.

Юрій Якименко
Анатолій Гриценко не єдиний депутат, який вносив законопроект про ліквідацію податкової міліції. Керівник політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко вважає, що перейти до ліквідації податкової міліції на ділі політикам заважає відсутність системного плану реформування правоохоронних органів.

«Не було передбачено, хто саме займе це місце і виконуватиме ці функції: чи МВС, чи якесь інше відомство правоохоронне. Переважає політичний, а не управлінський підхід», – каже експерт.

Податківці радять не поспішати… і мріють про власний спецназ?

У Державній податковій адміністрації (ДПА) зазначають, що політикам, перш ніж ухвалювати рішення, треба зважити на його можливі наслідки.

«Все-таки міліція займається кримінальними злочинами, частково – економічними, – каже директор департаменту масово-роз’яснювальної роботи ДПА Віктор Косарчук. – Але злочини у сфері оподаткування… Навіть галузь є – податкове право. Тому тут потрібна підготовка, і в Університеті податкової служби є навіть факультет податкової міліції».

Між тим, Кабінет Міністрів влітку наказав Мінфіну при розробці Податкового кодексу включити з нього норми про створення в податковій міліції власного спецназу – Головного управління спеціальних операцій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG