Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті чекають на «поповнення», а в уряді – на скорочення


Київ – Лідери парламентських фракцій із коаліції «стабільності та реформ» підписали в понеділок угоду про створення парламентської більшості. Таким чином, політичні сили, що входять до її складу, погодилися з рішенням Конституційного Суду, згідно якого вступила в дію Конституція 1996 року. А уряд затвердив новий проект закону про Кабінет Міністрів, який відповідає нормам цієї редакції Конституції і готується до скорочення.

Оскільки відповідно до Конституції 1996 року, дію якої поновлено, у парламенті не передбачається існування коаліції, лідери фракцій Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина підписали угоду про створення парламентської більшості. Від коаліції вона успадкувала назву «Стабільність та реформи».

Володимир Литвин
Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що нова угода має політичний, а не правовий характер. «Змінюється форма, а зміст залишається той самий, – коментує спікер створення більшості, – оскільки відповідно до нових-старих конституційних реалій нема такого офіційного утворення у Верховній Раді як коаліція депутатських фракцій, які формують уряд, призначають прем’єра».

Депутати зможуть виходити з фракцій

Микола Томенко
Говорячи про зміни в роботі парламенту, Володимир Литвин зазначив, що тепер позафракційні депутати зможуть створювати депутатські групи.

Віце-спікер Микола Томенко передрікає, що вже невдовзі в парламенті виникне кілька депутатських груп. «Будуть можливі цілком оригінальні голосування та інтриги всередині тих сил, які підтримують владу. Тоді можна домовлятися по кожному окремому законопроекту», – каже віце-спікер від БЮТ.

Юрій Якименко
Політолог Юрій Якименко вважає, що, підписавши угоду про більшість, Компартія та Блок Литвина погодилися на умови Партії регіонів. Також політолог зазначив, що відтепер народні депутати отримали можливість із власної ініціативи виходити з фракцій.

«Скасовано положення Конституції про підстави позбавлення депутатських повноважень – такі як невходження до складу фракції чи вихід з неї... Тепер відкриваються можливості для спокійного виходу, переходу», – зауважив Юрій Якименко.

Віце-прем’єрів поменшає

Тим часом, уряд затвердив новий проект закону про Кабінет Міністрів, якій відповідає Конституції в редакції 1996 року. Крім того, у зв’язку зі зміною Основного закону уряд готується до скорочення двох посад віце-прем’єрів, адже за чинною Конституцією в уряді має бути чотири віце-прем’єри, а не шість, як зараз.

Олександр Лавринович
Міністр юстиції Олександр Лавринович каже, що рішення з цього приводу ухвалюватиме Президент. За його словами, склад Кабміну буде переглянуто вже цього тижня.

Між тим, 10 опозиційних партій підписали спільну заяву з вимогою провести навесні наступного року президентські та парламентські вибори. Очікується, що питання виборів та термінів повноважень парламенту і Президента дискутуватиметься в парламенті найближчими днями.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG