Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція ПАРЄ щодо України може бути жорсткою – Герасим’юк


Ольга Герасим'юк
Ольга Герасим'юк

Київ – 5 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи заслухає звіт про стан демократії в Україні. Ймовірно, цього разу ПАРЄ може ухвалити жорстку резолюцію щодо функціонування демократичних інститутів в Україні. Йдеться, зокрема, про стан свободи слова та конфлікт інтересів у призначенні чиновників. Про перспективи цього засідання Радіо Свобода запитало у народного депутата від НУНС, члена української делегації у ПАРЄ Ольги Герасим’юк, яка зараз перебуває у Страсбурзі.

– Як у ПАРЄ оцінюють рішення Конституційного Суду щодо повернення до старої Конституції?

– Це рішення викликало цілу бурю емоцій, дискусій та обговорень. Ймовірно, що перш ніж дати оцінку, вони будуть вимагати надіслати це рішення на експертизу Венеціанської комісії. Всі усвідомлюють, що країна змінилася в одну ніч. І щоб дати оцінку, яку собі може дозволити ПАРЄ, для них обов’язково потрібне рішення Венеціанської комісії.

– Зараз зі Страсбурга надходить інформація, що ПАРЄ може ухвалити одну з найжорсткіших резолюцій стосовно функціонування в Україні демократичних інститутів. Чи так це?

– Зараз ця резолюція ще обговорюється, до неї вносяться поправки. Але вже зараз можу сказати: все, що обговорюється, дуже жорстко сформульовано. Ніяких реляцій щодо стабільності влади я не чую. Говорять про небезпеку відкату від демократичного шляху. Висловлюють занепокоєння щодо свободи слова, свободи зібрань, говорять про необхідність позбутися конфлікту інтересів у призначеннях чиновників. У принципі, резолюція завжди звучить дуже делікатно, як і належить бути міжнародному документу. Але застереження дуже серйозні. Окрім того, потрібно сказати, що наразі зовсім не йдеться про зняття моніторингу з України, оскільки це неможливо.

– А чи є в проекті резолюції окремий розділ, який стосується діяльності ЗМІ в Україні?


– Звичайно, є. Напевно, він ще матиме певні зміни, тож поки що не можу сказати, яким буде остаточний вигляд. Але це такий достатньо об’ємний і переконливий абзац, який спирається на достовірні повідомлення, зібрані з медіа, недержавних організацій, свідчень усіх, хто звернувся до ПАРЄ. Питання позбавлення ліцензій двох каналів тут теж серйозно обговорюється.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG