Доступність посилання

ТОП новини

Новозбудовані київські храми змінюють конфесію


Київ – Українська православна церква Московського патріархату отримала в Києві новий храм, який спершу будувався для Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Представники УАПЦ, які починали будівництво, пояснюють ситуацію тим, що його спонсор вступив до Партії регіонів, і застерігають вірян від агресії. В УПЦ Московського патріархату цей випадок називають прикладом мирного співіснування церков. А голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін обіцяє розібратися і захистити права обох релігійних громад.

На свято Покрови літургія у церкві Бориса і Гліба Української автокефальної православної церкви, що у мікрорайоні Теремки на півдні Києва, – зібрала всю громаду. Невеличка церква заледве вмістила вірян, частина стояла на порозі.

Напередодні Покрови великий Свято-Преображенський собор, який будувався поруч для цієї громади, був висвячений Українською православною церквою Московського патріархату. Однак більшість членів громади не схотіла змінювати конфесію, і тому собор на свято був напівпорожнім.

Священику пропонували змінити віру – в обмін на храм

Настоятель церкви Бориса та Гліба отець Юрій Бойко був ініціатором будівництва, брав участь у розробці ескізів мозаїки, іконостасу та самого храму. За його словами, спонсор будівництва, бізнесмен Ігор Лисов вступив до Партії регіонів, а невдовзі поставив релігійну громаду перед фактом: або переходите до Московського патріархату, або втрачаєте храм.

«Храм збудував спонсор за кошти комерційної структури, на землі цієї ж структури. Розпоряджатися храмом, передавати його тій чи іншій громаді він має право, – каже священник. – Але є духовна складова – на цьому місці громада УАПЦ молиться з 1991 року. Всі чотири роки ми були всередині храму, брали участь у будівництві, окрім найскладніших робіт».

Віряни УАПЦ вважають, що їх ошукали.

« Ми думали спершу, що Ігор Лисов – віруюча людина. Коли з’ясувалося, що він будує храми на крадені гроші й торгує ними…», – зауважила Валентина, мешканка Теремків.

«Отець Юрій дуже багато зробив. Він вклав у той храм душу. І мені дуже шкода, що він більше ніколи не зможе там служити», – говорить вже інша киянка, Людмила Голубєва.

У новоосвяченому Свято-Преображенському соборі у літургії брали участь єпископи і гості з Російської православної церкви. У храмі можна було побачити представників київського бізнесу та політикуму. Однак коментувати перехід храму до іншої конфесії всі вони відмовляються.

Прес-секретар Предстоятеля УПЦ МП Георгій Коваленко наголошує, що ані переходу від однієї конфесії до іншої, ані конфлікту між релігійними громадами не було. «Він був і є нашим храмом. Люди, які його будували, звернулися до Предстоятеля із проханням освятити його. У день освячення там проводив службу єпископ Хмельницький та Переяславський Олександр, а паралельно ішла служба у храмі УАПЦ. Не було жодних конфліктів. Сподіваємося, це стане прикладом мирного співіснування поруч двох храмів, двох конфесій», – зауважив Георгій Коваленко і висловив надію, що згодом УАПЦ разом із храмами приєднається до УПЦ Московського патріархату.

Льовочкін обіцяє захистити і помирити вірян

Сергій Льовочкін
Голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін переконує, що про церковний переворот на Теремках нічого не чув. Але обіцяє розібратися та поновити справедливість.

«Я дам доручення розібратися в ситуації на Теремках. І незалежно від того, хто де сповідується і молиться із працівників Адміністрації Президента, всі толерантно ставляться до усіх конфесій. Усім громадянам України, згідно з позицією Президента, будуть забезпечені рівні права», – підсумував Сергій Льовочкін.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG