Доступність посилання

ТОП новини

Суд заборонив правозахиснику протестувати під львівською прокуратурою


Львів – Сьогодні Львівський окружний апеляційний суд своїм рішенням заборонив громадській організації «Вартові закону» проводити будь-які акції біля приміщення Львівської обласної прокуратури. Керівник організації, правозахисник Олексій Вєренцов і активіст Ігор Танічкевич перебувають під адміністративним арештом.

Львівський правозахисник Олексій Вєренцов 15 жовтня оголосив голодування на знак протесту щодо переслідування з боку правоохоронних органів.

Олексій Вєренцов
Львівське міське управління міліції сьогодні звернулось з листом до мерії з проханням заборонити громадській організації «Вартові закону» проведення акцій під стінами прокуратури. Відповідно Львівська міськрада подала позову суду, який своїм рішенням заборонив «вартовим закону» будь-які акції біля прокуратури. Оскільки активісти організації перешкоджають руху транспорту і пішоходів.

Водночас, як стверджував ще 14 жовтня у телефонній розмові правозахисник Вєренцов, організація має відзнятий відеоматеріал, який підтверджує, що учасники протесту в четвер не порушували громадський порядок.

Правозахисники звернулись до Президента

14 жовтня згідно з рішенням Галицького суду Львова правозахисник Олексій Вєренцов і активіст Ігор Танічкевич отримали по три доби адмінарешту за те, що не виконали вимоги правоохоронців і не припинили 12 жовтня несанкціоновану акцію протесту під стінами обласної прокуратури.

Однак Олексій Вєренцов зазначив у розмові з Радіо Свобода, що цей протест був законним і триває вже третій місяць. Організатори акції повідомили Львівську міськраду за три місяці до початку свого заходу. Громадська організація «Вартові закону», яку очолює Олексій Вєренцов, щовівторка проводить пікетування біля приміщення Львівської обласної прокуратури, протестуючи щодо її бездіяльності у кримінальних справах, які стосуються прав громадян і тягнуться роками.

У Конституції України не вказані терміни, в які необхідно інформувати місцевий орган влади про проведення заходу. Шість років тому Львівська міськрада ухвалила положення, яким самостійно визначила такий термін: за три дні до початку акції. Але це рішення міськради неодноразово громадські організації оскаржували у Генпрокуратурі, називаючи його таким, що суперечить Конституції.

Тим часом українські правозахисники закликають Президента Віктора Януковича звернутися в Генеральну прокуратуру, щоб та опротестувала рішення Галицького суду Львова про адміністративний арешт на три доби активістів львівської громадської організації «Вартові закону». Оскільки, за їхніми словами, грубо порушено право людини на свободу мирних зборів.

Адмінарешт активістів громадської організації спричинив заяви і з боку політичних партій, які вважають, що кожен має право на вільне висловлювання своїх поглядів і переконань. Так, Конгрес українських націоналістів сьогодні висловлював своє обурення на мітингу під стінами міського управління міліції і, як стверджують партійці, начальник міської міліції пообіцяв у суботу відпустити правозахисника Олексій Вєренцова.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG