Доступність посилання

ТОП новини

На захист української мови стали і в Донецьку


Донецьк – Сьогодні по всій Україні заплановані акції протесту, спрямовані проти знищення української мови. А саме до цього, на думку протестувальників, може призвести ухвалення законопроекту «Про мови в Україні». У Києві акція проходитиме під стінами Верховної Ради, а у регіонах – біля облдержадміністрацій. У Донецьку, так само як і в інших традиційно російськомовних містах, протестуватимуть проти подальшої русифікації.

«Тіпун вам на язик!» – з таким гаслом небайдужі до стану української мови планують звернутись до влади у Донецьку. Свою участь у мітингу підтвердили близько півтора сотні осіб, серед яких студенти, громадські діячі, а також активні літні люди.

«Акція покликана припинити політику лінгвоциду в Україні. Річ у тім, що те, що ми бачимо, є історичним продуктом боротьби української мови впродовж останніх трьохсот років – починаючи від Емського указу і Валуєвського циркуляру. І українці у Донецьку сказали «досить» усьому цьому і 18 числа ми вийдемо до облдержадміністрації і будемо її пікетувати», – говорить один із організаторів акції, член Святого братства праведного Петра Калнишевського Денис Ткаченко.

Загроза білоруського сценарію

Донеччани планують показати невелику театралізовану постановку, яка проілюструє загрозу, що несе за собою ухвалення законопроекту «Про мови».

«Є загроза білоруського сценарію. У Білорусії у 1995 році російська мова була введена, як друга державна. У результаті у 2009 році білоруською спілкується 1 % населення. Таку само загрозу несе цей проект і для України. Опоненти завжди кажуть: ось у Канаді дві мови, ще в Італії чотири мови. Там зовсім інші історичні передумови і ситуація, і їх ніяк не можна порівнювати з Україною. А особливо нас обурює те, що влада, яка обіцяла покращувати життя сьогодні, замість цього займається гуманітарними питаннями, причому дуже недолуго», – каже одна із організаторів мітингу, член правління Донецького осередку громадської організації «Демократичний альянс» Альона Матвійчук.

Проект закону «Про мови в Україні» юридично запроваджує українсько-російську двомовність, яка, на думку авторів документу, депутатів від фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина і КПУ, склалась в Україні історично.

У Донецьку вже впродовж 15 років кожна нова місцева влада намагається ввести російську мову як регіональну, втім, безуспішно, щоразу суди скасовують ці рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG