Доступність посилання

ТОП новини

Влада України 20 років зраджує національні інтереси (європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання знову ставлять питання про відповідальність української влади щодо захисту національної енергетичної безпеки України. Відомих експертів дивує й сьогоднішня пасивна політика влади щодо стратегії розробки власних, національних енергетичних ресурсів, зокрема блакитного палива, якого Україна, за оцінками фахівців, має не менше, ніж держави Перської затоки. Газети також звертають увагу на заяви Юлії Тимошенко щодо шансів усунути Президента Януковича від влади та про вірогідну зміну Києвом зовнішньополітичної стратегії шляхом відмови від першочергового курсу на європейську інтеграцію.

Впливова «Волл Стріт Джорнал» публікує у своєму європейському випуску статтю колишнього радника трьох українських президентів, нинішнього директора фонду «Спочатку люди», Віктора Ткачука, котрий вважає, що українські запаси блакитного палива порівняльні з такими ж ресурсами в країнах Перської затоки. І це особливо дивує тоді, коли сьогодні влада в Києві послідовно підвищує ціну на газ для населення, «примушуючи українців цієї зими вибирати між багатством свого столу та рівнем тепла в хаті».

«За 20 років незалежності жоден із українських урядів не спромігся зробити щось суттєве для оцінки й експлуатації власних газових ресурсів», – стверджує на своїх сторінках «Волл Стріт Джорнал». Це виглядає дивним, коли Росія до межі «накручує» ціну на власний газ для українців, яка вже сягає для Києва європейського рівня і вище. Вже підтверджені запаси блакитного палива в Україні сягають трильйона кубічних метрів, цього досить, щоб держава була повністю забезпечена газом упродовж 20 років. Окрім того, в Україна, за попередніми оцінками, є понад 30 трильйонів кубічних метрів сланцевого газу, який залягає поблизу кордонів із Польщею, до того ж Донбас має у вугільних надрах до 10 трильйонів кубічних метрів метану. Є ще кримські поля природного газу, шельф Чорного моря. «Але замість цього, українська влада упродовж 20 років «годує» промисловість держави спочатку дешевим, а нині найдорожчим у світі газом із Росії», – наголошує експерт. На думку Ткачука, так далі тривати не може, тим більше, що «президент за президентом так і не змогли ухвалити відповідні закони, а плани геологічних оцінок газових запасів в Україні так і лежать у шухлядах». Більше того, нинішня влада Президента Януковича «вилучила із законодавства принципову різницю між державними і приватними угодами в бізнесі, що дозволяє державі у будь-який момент змінити фінансові умови контрактів у партнерстві з приватним бізнесом».

Це вже викликало негативні реакції у великому міжнародному бізнесі, в енергетичних компаніях. Іноземні інвестори вважають, що у разі збереження такого порядку перегляду контрактів «ніхто не матиме бажання інвестувати в Україні».

У статті на сторінках «Волл Стріт Джорнал» експерт приходить до висновку, що «послідовна відмова всіх українських урядів від визначення запасів газу та розробки планів їхньої експлуатації є нічим іншим, як зрадою національних інтересів». Експерт тут також зауважує, що Європа «полегшено зітхнула у зв’язку з фактичною відмовою влади Януковича від вступу до ЄС, а в ситуації віддалення від Брюсселя відбувається нарощування російського впливу в Україні».

Віктор Ткачук також попереджає, що «час для подальшого очікування в українців вичерпаний», бо й «нинішня влада в Києві зміцнює свою потужність, тоді коли аргументи на користь демократії в Україні, як ніколи, дуже сильні».

Автор статті у «Волл Стріт Джорнал» також наголошує тут, що саме «здатність України експлуатувати свої енергетичні ресурси веде не лише до фінансового процвітання, а й до справжньої незалежності та національної безпеки як такої».

Польська «Жечпосполіта» інформує про загострення в Україні політичної дискусії між владою і опозицією, де в центрі уваги питання узгодження з нинішньою Конституцією 1996 року виборів парламенту і Президента. Газета цитує Юлію Тимошенко, яка заявила на з’їзді своєї партії «Батьківщина», що «у час парламентських виборів, чи в 2011, чи у 2012 році, нашим завданням буде набрати 300 голосів патріотів у новому парламенті, щоб достроково позбавити Президента повноважень».

По наростання напруги довкола дат виборів до Верховної Ради і Президента, у зв’язку з поверненням до Конституції 1996 року, пише й російська «Нєзавісмая газета». Видання також наголошує, що ця тема викликала гострий інтерес в ЄС, який хоче дати правову оцінку цій колізії. Адже за новою-старою Конституцією 1996 року, вибори до парламенту мали бути призначені на весну 2011, а президентські – на жовтень 2015 року, що скорочує терміни повноважень і депутатів, і Президента Януковича.

Ходять чутки про пошук компромісу між політиками щодо одночасного проведення цих виборів у 2016 році, але опозиція вимагає повного перезавантаження влади в Україні вже наступної весни.Підтвердженням є й все нижчі рейтинги всіх гілок влади в державі, що їх оприлюднив центр Разумкова у Києві. Узагальнюючи ситуацію в державі, внутрішню й зовнішню, Президент Янукович, якого цитує «Нєзавісімая газета», навіть заявив, що «сьогодні Україна готова інтегруватися до ЄС настільки, наскільки готова до цього Європа». Московське видання вважає такі слова глави держави чимось іншим від того, що Київ раніше називав «євроінтеграцію стратегічним напрямком зовнішньої політики України».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG