Доступність посилання

ТОП новини

Чехи спіймали міністра уряду Тимошенко


Прага – Київ – Екс-міністра економіки Богдана Данилишина, якому інкримінують фінансові махінації, затримали у Чехії. У поліції Чеської Республіки Радіо Свобода повідомили, що питання щодо передачі Данилишина українській стороні вирішуватиметься найближчим часом. А в українській Генпрокуратурі заявили, що уже розпочали екстрадицію колишнього чиновника.

Міністра економіки Богдана Данилишина, який працював в уряді Юлії Тимошенко, звинувачують за статтею 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою чи службовим становищем. Йому інкримінують завдання збитків державі, а саме: Міністерству оборони – майже на 14 мільйонів гривень через неефективне й надмірне витрачання державних коштів при державних закупівлях.

У серпні Головне управління з боротьби з організованою злочинністю МВС Україні завело оперативно-розшукову справу категорії «розшук». Тоді ж Богдана Данилишина оголосили у міжнародний розшук. Утім, у вересні екс-міністр у телефонному інтерв’ю газеті «Kyiv Post» заявив, що він не переховується від міліції, а перебуває на лікуванні. Свого місця перебування Данилишин не назвав, але пообіцяв після лікування з’явитися на людях, оскільки звинувачення на свою адресу вважає безпідставними.

Навколо екстрадиції екс-міністра

Як повідомила Радіо Свобода речниця поліції Чеської Республіки Павла Копецка, Богдана Данилишина затримали увечері 18 жовтня. За її словами, питання щодо екстрадиції колишнього українського чиновника має бути вирішене вже найближчим часом.

«У картці Міжнародного розшуку було вказано, що громадянин підозрюється у злочині, а саме – в порушенні чинного законодавства при управлінні чужим майном, який був скоєний у 2007 році. Згодом має бути вирішено, чи він буде переданий в Україну в руки української юстиції.

Між тим, у Генеральній прокуратурі України заявили, що процедура екстрадиції Данилишина уже розпочата. За словами заступника Генпрокурора Євгена Блажівського, представники ГПУ «відправили відповідні документи чеським колегам». Проте, як скоро Данилишин може бути доставлений в Україну, Блажівський не сказав.

БЮТ переконуватиме чехів у політичності справи

Представники Блоку Юлії Тимошенко називають справу проти Богдана Данилишина політичною. Народний депутат від БЮТ Сергій Власенко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що наразі б'ютівські правники зв’язуватиметься з адвокатами Данилишина.У разі необхідності чеській стороні будуть надані докази політичності цієї справи.

«Кожен депутат від БЮТ, кожен член партії «Батьківщина» буде готовий надати всю ту інформацію, яка в нього є, щоб підтвердити, що ця справа носить політичний характер, – говорить Власенко. – За такі самі дії чиновники уряду Януковича-Азарова зараз отримують подяки. Вони всіляко піарять так званий аудит, який на тих самих умовах залучений в Україну. За такі самі дії Богдана Данилишина роблять спробу кинути до в’язниці».

Представники ж чинної влади звинувачення опозиції відкидають.

«Якби він вважав, що він не має відношення до тих чи інших махінацій, він би з’явився і дав свідчення щодо тих чи інших питань. Тепер, після його затримання, ми зможемо з’ясувати питання, які без участі Данилишина перевірити не можна», – сказав Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Вадим Колесниченко.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG