Доступність посилання

ТОП новини

Тиск і погрози – передвиборна тактика Партії регіонів чи обмови конкурентів?


Сімферополь – Партія влади чинить безпрецедентний тиск на політичних конкурентів, мовиться у заяві фракції «Союз» у кримському парламенті, виголошеній у середу на останній сесії Верховної Ради Криму. На знак протесту проти тиску під час виборчої кампанії з боку «регіоналів» сесію у повному складі проігнорувала фракція комуністів.

На останнє спільне фотографування з нагоди закінчення останньої сесії і каденції Верховної Ради Криму не прийшла майже третина депутатів – частина представників фракцій партій «Союз», «Народний рух України» і «Російська єдність» образилася на своїх нещодавніх партнерів і союзників – Партію регіонів, яка взяла під свій контроль не тільки виконавчу владу, але й усі виборчі комісії на півострові.

«Виборчий процес підмінений жандармським режимом і проходить не лише з безсоромним використанням адміністративного ресурсу, але й із застосуванням прямих погроз, шантажу і шельмування опонентів», – із такою заявою від імені партії «Союз» виступила керівник її фракції у кримському парламенті Світлана Савченко. За її словами, представники Партії регіонів, щоб зберегтися при владі, не здатні провести чесно і демократично вибори, але здатні піти на будь-які порушення закону.

Фракція партії «Союз» – друга за кількістю депутатів у Верховній Раді Криму і входить до проурядової парламентської більшості. Однак за останні два тижні одразу кілька висуванців «Союзу» на мерські і депутатські мандати зазнали кримінального переслідування, зокрема, міські голови Алушти й Алупки були заарештовані. Представники «Союзу» також заявили про можливість масових фальсифікацій під час виборів.

Кримський прем’єр і лідер місцевої організації Партії регіонів Василь Джарти назвав ці звинувачення «порожніми» і заявив, що «регіонали» не потребують фальсифікацій, бо мають «масову підтримку виборців».

«Кажуть: ми вам голови повідриваємо!»


Василь Джарти (ліворуч) та Володимир Константинов
Водночас, із кримських регіонів почастішали звернення і скарги на тиск влади не тільки від політиків, які беруть участь у виборах, але й від представників громадськості і преси. Днями місцева преса оприлюднила відкритого листа голови Комітету багатодітних та одиноких матерів із Гурзуфа Інни Курданової до Президента України. У ньому вона, колишня донеччанка, просить у земляка Віктора Януковича захисту від активістів Партії регіонів, які погрожували їй розправою за те, що вона публічно висловилася на підтримку мера селища, проти якого порушена кримінальна справа.

«Це конкретні люди, ми їх знаємо в обличчя, їхні прізвища. Взагалі ніхто не соромиться, кажуть: ми вам голови повідриваємо! Такої несправедливості, такого беззаконня, яке зараз чиниться, наше селище не знало ніколи», – заявила Інна Курданова в інтерв’ю Радіо Свобода.

Схоже повідомлення надійшло у середу і з Алушти. Там на тиск з боку представників Партії регіонів поскаржився редактор місцевої газети «Свобода слова» Василь Фоменко. Він стверджує, що погрози «стерти у порох» від конкретних партійців почали звучати після кількох критичних публікацій про арешти мерів Алушти і Малого Маяка.

Останнє фото без опозиції
Спікер кримського парламенту, заступник голови республіканської організації Партії регіонів Володимир Константинов назвав ці факти «специфікою виборів» і сказав, що не вірить у такі заяви.

«Ніякого тиску, особливо партійного, немає! Як тиснути? На кого тиснути? Ніхто нічого не боїться. Усі настільки вільні, що, мені здається, цієї волі наїлися й об’їлися. Тільки результату немає, ефективності чомусь немає!», – сказав кримський спікер, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG