Доступність посилання

ТОП новини

Клюєв їде до Москви по дешевий газ


Київ – Сьогодні віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв відбуває до Москви. Головна тема переговорів – перегляд формули ціни на імпортований з Росії газ. Утім, експерти кажуть, що шансів на вирішення цього питання обмаль, оскільки російсько-українська інтеграція у газовій сфері відбувається зовсім не тими темпами, на які розраховують у Москві.

У Москві українська делегація планує обговорити проекти одинадцяти документів, але однією з головних тем переговорів буде газ, повідомив перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.
Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв


«Я відлітаю до Москви. Природно, що підніматиметься питання щодо вартості газу та зміни формули й підходу до визначення вартості газу. Ми допрацьовуємо всі документи, всі матеріали, я гадаю, на високому рівні відбудеться засідання міжурядової комісії», – заявив Андрій Клюєв.

Експерти: Повернення газу РосУкрЕнерго – не аргумент

Українська сторона у газових переговорах може використати як аргумент той факт, що окружний адміністративний суд Києва задовольнив позив Генеральної прокуратури про скасування доручення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про передачу на баланс НАК «Нафтогаз України» 11 мільярдів кубічних метрів газу, що належав компанії «РосУкренЕрго», продублювавши таким чином рішення Стокгольмського арбітражного суду. Про це Радіо Свобода сказав член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, народний депутат від БЮТ Олександр Гудима.

«Україна виконує свою чорнову роботу, щоб сказати Путіну, який буде власником 50 відсотків того газу («Газпром» має 50 відсотків в «РосУкрЕнерго»), що вона буде віддавати 12 мільярдів кубічних метрів газу, з яких Росія забере 6, інших 6 забере Фірташ», – каже він.

Утім, Олександр Гудима вважає, що такий аргумент не буде сприйнятий російською стороною як достатній.

На Росію може вплинути лише ЄС

Директор аналітичної групи «Діксі груп» Олена Вітер вважає, що на користь України може зіграти поглиблення енергетичної співпраці з ЄС.

«Росія чітко показує свої умови – це створення газового консорціуму або створення спільного підприємства, в яке українська ГТС входить як один з елементів. Якщо Європейський Союз продемонструє готовність насправді допомогти Україні модернізувати ГТС, можливо, ми зможемо говорити про посилення українських позицій у переговорному процесі», – відзначила вона.

Експерти кажуть, що тема перегляду формули ціни на газ може бути зрушена з місця підчас візиту прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна в Україну, який запланований на 27 жовтня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG