Доступність посилання

ТОП новини

Продовольча безпека України у небезпеці?


Київ – У середині зими виникне дефіцит окремих видів продуктів, що може призвести до їхнього подорожчання втричі, кажуть українські аграрії. Водночас, міністр аграрної політики Микола Присяжнюк запевнив у понеділок на прес-конференції у Києві, що Україна забезпечена рослинними продуктами харчування до наступного врожаю. Утім, частина зібраного врожаю може бути втрачена через відсутність умов для тривалого зберігання овочів та фруктів, відзначають експерти.

Обсягів виробництва сільгосппродукції для гарантування внутрішньої продовольчої безпеки є достатньо, заявив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. У відповідь на запитання про можливе підвищення цін на продукти харчування, міністр навів статистичні дані. За його словами, завдяки квотуванню експорту зернових культур внутрішній попит буде задоволений. Крім того, у нинішньому році рослинної олії виробили майже три мільйони тонн, при внутрішньому споживанні – 700 тисяч тонн. Цукрова промисловість також працює з перевищенням необхідного для країни мінімуму.

Не мало б бути проблем і з овочами та фруктами, вирощеними в Україні, каже Микола Присяжнюк.

«Овочів ми виробляємо 7,3 мільйона тонн, обсяги споживання 5,5 мільйонів тонн. Але на превеликий жаль в організованих мережах реалізації овочів відбувається дисбаланс. Близько 70 відсотків овочів, що реалізовуються через мережі супер-маркетів і магазинів – це овочі імпортовані», – дивується міністр.

Ціни на овочі зростатимуть після Нового року – експерт

Через відсутність умов для тривалого зберігання овочів та фруктів, у середині зими традиційно починає відчуватися брак цих видів продукції вітчизняного виробництва, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітса.

«Ми самі забезпечуємо себе, але за рахунок величезних втрат у зимовий період у нас виникають певні дефіцити на ринку овочів та фруктів. Мало сховищ для овочів та фруктів, у тому числі картоплі. Хаотична ситуація на ринку виникає, починаючи з січня, коли дійсно буде дуже важко отримати овочі і фрукти українські з супер-маркетів, тому що дешевше буде їх завозити з закордону, ніж збирати невеликі партії по всій країні. У минулому році ціна виросла на 300 відсотків. В цьому році спостерігаємо вже зараз той самий процес», – зазначив експерт.

У 2011-му може виникнути брак вітчизняного зерна

Такого підвищення цін на продукцію, виготовлену із зернових культур, зокрема, на хліб, не очікується, оскільки українські зерносховища хоч і потребують модернізації, але все ж здатні розмістити необхідні для внутрішнього споживання близько 6 мільйонів тонн зерна, прогнозує генеральний директор Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. Втім, обмеження експорту може стати причиною для дефіциту в наступному році, зазначає він.

«Є заборона, квотування на експорт. У подальшому експортери обмежують закупівлі на внутрішньому ринку, знижується ціна, і аграрії прибуток недоотримають. Відповідно, менше коштів вкладається в мінеральні добрива, в техніку. Це буде загрозою на наступний рік. Можливе зменшення врожайності через те, що недофінансована посівна і технології не забезпечені фінансовими ресурсами», – прогнозує Ярославський

Утім, міністр Микола Присяжнюк каже, що згідно з планами уряду вже цієї осені має бути посіяно 8 мільйонів 400 тисяч гектарів озимих культур. Нині засівається близько 300 тисяч гектарів щодня. Це, за словами міністра, має гарантувати продовольчу безпеку на наступний рік.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG