Доступність посилання

ТОП новини

США радять Україні змінити закон про судоустрій


Посол США в Україні Джон Теффт
Посол США в Україні Джон Теффт

Київ – Сполучені Штати рекомендують українському парламенту дослухатися до рекомендацій Венеціанської комісії щодо Закону «Про судоустрій і статус суддів», заявив під час круглого столу «Судова реформа в Україні та світові стандарти незалежності судової влади» посол США в Україні Джон Теффт. Водночас у парламентському Комітеті з питань правосуддя обіцяють найближчим часом розробити зміни до закону про судоустрій – відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

За словами американського посла Джона Теффта, Сполучені Штати готові підтримувати зусилля України щодо проведення прозорої судової реформи. «Однак Венеціанська комісія має до закону низку зауважень, тому ми вважаємо, що дуже важливо для Верховної Ради врахувати ці зауваження і внести відповідні зміни до закону», – наголошує він.

Ухвалений Верховною Радою у липні Закон «Про судоустрій і статус суддів» посол називає важливим кроком для України. «У США прийнято вважати, що верховенство права є основою демократії. Реформування судової системи і підвищення довіри до цієї гілки влади дуже важливе для нормального функціонування суспільства. Такі реформи не менш важливі і для українців», – додає посол.

У Верховній Раді деякі зміни таки готують

Водночас, за словами заступника голови парламентського Комітету з питань правосуддя, «регіонала» Валерія Бондика, у профільному комітеті планують незабаром підготувати зміни до ухваленого закону про судоустрій. Він наголошує, що ще до затвердження резолюції Венеціанської комісії парламентський комітет врахував понад 100 поправок комісії до цього закону.

«Незважаючи на те, що висновки Венеціанської комісії мають рекомендаційний характер, вважаю, що найближчим часом пропозиції і зауваження будуть втілені у життя в українському законодавстві», – зазначає Валерій Бондик.

У висновках Венеціанської комісії експерти Ради Європи зокрема рекомендують українським парламентарям розширити повноваження Верховного Суду України, а також заборонити отримання суддями будь-яких нагород, обмежити їх недоторканність та виключити міністра юстиції зі складу Вищої кваліфікаційної комісії.

Помилкою назвала ухвалення закону про судову реформу без попередньої експертизи член Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук. Висновки щодо судової реформи в Україні Венеціанська комісія Ради Європи оприлюднила всередині жовтня – через кілька місяців після того, як Верховна Рада України ухвалила закон «Про судоустрій і статус суддів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG