Доступність посилання

ТОП новини

Данилишин був затриманий навпроти посольства України в Празі – документ


Богдан Данилишин
Богдан Данилишин

Прага – Обставини затримання в Празі колишнього міністра економіки України далі викликають суперечки. Радіо Свобода отримало копію протоколу чеської поліції, який доводить, що Богдана Данилишина, екс-міністра економіки в уряді Тимошенко, затримали цього місяця саме біля українського посольства в Празі. Українські урядовці раніше спростовували ці дані. Водночас Чехія заявляє, що наразі не отримала від України документів про екстрадицію Данилишина, якого вдома звинувачують у фінансових зловживаннях.

Ще минулого тижня Генеральна прокуратура України повідомила про те, що екстрадиція Богдана Данилишина в Україну розпочалася. Але Чехія заявляє, що такого запиту не отримала, були лише слова. Про це у середу повідомив Радіо Свобода речник міністерства юстиції Чеської Республіки Їржі Говорка.

«Міністерство юстиції Чехії наразі отримало від української сторони лише обіцянку послати прохання про видачу зазначеної особи в Україну», – зауважив він.

В Україні звинувачують Данилишина у фінансових зловживаннях на суму близько 14 мільйонів гривень, він провину заперечує.

Колишнього міністра економіки України затримали в Празі 18 жовтня. Про те, як це відбувалося, досі повно суперечливих заяв. Сьогодні у Генеральній прокуратурі України знову заявили, що Данилишина затримали в лікувальній установі Чехії. Про те, що Данилишина заманили до посольства українські слідчі в Празі і вже поруч із цією установою видали чеській поліції, заявляли адвокати екс-міністра. Дипломати це заперечували і казали, що їм нічого не відомо і про затримання колишнього міністра біля посольства. Чеські офіційні особи подробиці затримання не оприлюднюють.

Данилишин: cправа має політичний характер

Тим часом Радіо Свобода отримало копію протоколу чеської поліції (.pdf, 63KB), з якого випливає, що Данилишина затримали саме неподалік українського посольства в Празі, на вулиці Шарля де Ґолля, 22. Прямо навпроти – українське представництво, яке розташоване на цій же вулиці за номером 29. Кореспондент Радіо Свобода також може засвідчити, що бизько поруч лікувальних установ немає, є хіба що дитячий садок.

У протоколі затримання Богдан Данилишин наголошує, що добровільно приїхав на зустріч із представниками української прокуратури, щоб допомогти слідству. Він також зазначає, що справа має політичний характер. Данилишин повідомляє, що його «переслідування» почалося після зміни влади в Україні і додає, що це стосується й інших урядовців. «Доводжу до відома, що Україна переслідує невинних», – сказано у протоколі.

Із документа випливає, що перший раз чехи допитували Данилишина кілька годин – його затримали о 21:35 18 жовтня, а протокол допиту підписаний о 00:15 вже 19 жовтня.

10 тисяч євро за право на звільнення під заставу

За даними міністерства юстиції Чехії, тепер Богдан Данилишин перебуває у камері попереднього ув’язнення. Його адвокати просять чеське правосуддя випустити екс-міністра під заставу в розмірі 250 тисяч крон, це приблизно 10 тисяч євро. При цьому Данилишин обіцяє нікуди не втікати. Один із адвокатів екс-міністра Сергій Рябенко сказав Радіо Свобода, що рішення буде незабаром.

«Ми очікуємо завтра-післязавтра. Тому що, згідно з чеським законом, після того як клопотання розглядає прокуратура Чеської Республіки, то упродовж одного-двох днів відповідне рішення повинен ухвалити чеський суд», – зазначає адвокат.

Напередодні Юлія Тимошенко заявила про те, що вона, як екс-прем’єр і лідер партії «Батьківщина, просить Чехію надати Данилишину політичний притулок. Сам він, за свідченням адвокатів, розглядає таку можливість, але ще не вирішив, чи варто йти на такий крок.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG