Доступність посилання

ТОП новини

Недійсні бюлетені – найбільша афера виборів на Львівщині


Львів – Сьогодні територіально-виборчі комісії мали б оголосити результати місцевих виборів по Україні. Однак зроблять це не усі. Адже підрахунок голосів ще продовжується, а чимало кандидатів і партій оскаржують процедуру голосування і підрахунок голосів у судах. Чи вплинули фальсифікації та політичні технології на результат виборів на Львівщині?

Місцеві вибори на Львівщині, як і загалом по Україні, за оцінками спостерігачів громадської мережі «Опора» відбулись недемократично. Причиною називають поспішно ухвалений закон про місцеві вибори без громадського обговорення, некваліфікованість членів дільничних комісій, що і сприяло маніпуляціям, а відповідно і вплинуло на результат голосування. У короткий термін не вдалося належно підготуватись до виборів, а відтак, як виборці, так і спостерігачі заявляють, що вибори були погано організовані.

Спостерігачі зафіксували, що виборчі бюлетені, як заповнені, так і непогашені, без нагляду лежали на столах. Усі члени ДВК мали доступ до бюлетенів. На окремих дільницях вибори можуть бути визнані недійсними, говорить спостерігач від громадянської мережі «Опора» Олександр Неберикут. За його словами, технологія полягала у тому, щоб ускладнити виборчий процес.

Майже 20% виборців дарма прийшли на дільниці

Об’єднання «За чесні вибори» у Львові проводило паралельний підрахунок голосів і виявило найбільшу кількість недійсних бюлетенів за усю історію виборів. Те, що майже 20% бюлетенів недійсні – це найбільша афера виборів, наголосив президент українського фонду «Громадська думка» Володимир Подгорнов. Адже за 4 години до голосування апеляційний суд своїм рішення зняв з виборчого процесу партію «Батьківщина» народного депутата Деньковича.

Дільничні комісії розпочали роботу невчасно,чимало не знали про судове рішення. А тому усі бюлетені до Львівської облради, в яких був відсутній штамп «вибув» навпроти «Батьківщини», визнані недійсними.

«Черги на дільницях, незрозуміла ситуація з «Батьківщиною», можливо, це був розрахунок, щоб звузити коло, щоб збільшився відсоток інших партій. Але вони самі себе перехитрили, бо процедура голосування тривала довго, і лише виборці ВО «Свобода» вперто стояли у черзі, а прихильники інших партій розвертались і не голосували, а тепер чимало політичних сил намагаються у судовому порядку забрати свої відсотки», – зазначив політолог.

Усі партії, які отримали перемогу на місцевих виборах у Львівській області та Львові задоволені попередніми даними щодо результатів виборів. Однак, за словами політолога Володимира Подгорного, місцева влада обрана меншістю виборців. Адже явка виборців на Львівщині та Львові становила близько 50%. Хоча ще у вересні різні соцопитування називали цифру на 20% більшу. Те, що на дільниці прийшло менше людей, є наслідком політтехнологій, переконаний експерт.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG