Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель знову відхилив польсько-російський газовий договір


Варшава – Польському уряду не вдалося переконати Європейську комісію в слушності нового польсько-російського газового договору. Після ознайомлення з подробицями цієї угоди Брюссель висловив свої застереження і вже вдруге відправив договір на доопрацювання. У Польщі не очікували такого рішення Європейської комісії.

Уже кілька місяців польський уряд намагається укласти договір із російським «Газпромом» на постачання газу з Росії до Польщі, а також на транзит блакитного палива польською територією. За перебігом польсько-російських переговорів уважно стежить Європейська комісія, яка побоюється монополізації польського газового ринку «Газпромом». Брюссель змусив дві сторони переглянути першу версію договору, яка на думку європейських експертів блокувала доступ до транзитного газогону європейським фірмам.

У жовтні полякам і росіянам нарешті вдалося створити таку версію договору, яку і в Москві, і у Варшаві оцінили як багатообіцяючий успіх у польсько-російських стосунках. Згідно з цим договором, оператором транзитного газогону мала б бути польська компанія. Угоду збираються укласти до 2022 року з можливістю продовження до 2045 року.

Операторська угода непрозора?

Проте, перш ніж дійшло до ратифікації цієї угоди, з її подробицями вирішила ознайомитись Європейська комісія. Ще вчора представники польського уряду впевнено переконували поляків, що договір не суперечить євросоюзним стандартам і Брюссель не матиме до нього претензій. Та польські урядовці помилилися. Брюссель польсько-російським договором знову незадоволений.

Позицію Європейської комісії висловив Ґюнтер Еттінґер, комісар ЄС із питань енергетики, який прибув до Варшави. Його слова стали несподіванкою для польських політиків. Еттінґер зазначив, що угоду потрібно доповнити додатковим елементами «необхідними для її реалізації». Еттінґер поінформував про цілу низку вимог Брюсселя, які поляки й росіяни повинні врахувати, редагуючи газовий договір. Європейська комісія вимагає, аби процедури транзиту газу Ямальським газогоном через Польщу були значно прозорішими.

Коментуючи для Радіо Свобода позицію Європейської комісії, експерт Якуб Мельнік висловив припущення, що в Брюсселі побоюються, щоб польський оператор транзитного газогону не став лише прикриттям для монополіста-«Газпрому».

Польський міністр економіки Вальдемар Павляк запевнив Еттінґера, що вимоги Європейської комісії будуть враховані у новому варіанті договору. Щоправда, Павляк не вказав, коли саме такий варіант може з’явитися. Ситуацію навколо польсько-російського газового договору прокоментувала польська опозиція. Лідер найбільшої опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський твердить, що договір для Польщі економічно невигідний. Голова «Права і справедливості» запевнив, що після місцевих виборів, які в Польщі відбудуться 21 листопада, опозиція обов’язково займеться цим договором. Тоді опозиційні політики мала б з’ясувати поставлене Качинським запитання: «Хто насправді зацікавлений у такій газовій угоді?»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG