Доступність посилання

ТОП новини

Російський журналіст Олег Кашин поcтраждав через професійну діяльність – редактор газети «Коммерсант»


Прага – Російські журналісти закликають президента Росії захистити їх від насильства. Відкритого листа з таким закликом сьогодні опублікувала газета «Коммерсант». На вихідні журналіста цього видання, тридцятирічного Олега Кашина, побили так жорстоко, що він лежить у стані коми. Європейський Союз висловив стурбованість подібними нападами на представників російських мас-медіа.

Представник Генеральної прокуратури Росії Володимир Маркін у понеділок повідомив, що слідство у справі про напад на Олега Кашина перевели до вищого органу – з місцевого відділку до слідчого комітету Москви.

«Дотепер ми опитали понад 30 осіб серед очевидців злочину, родичів і знайомих журналіста», – заявив Маркін.

На Олега Кашина напали в Москві в ніч на 6 листопада біля будинку, де він живе. Потерпілого доправили до лікарні з численними переломами і струсом головного мозку.

У російському інтернеті поширюється півторахвилинне відео з камер зовнішнього спостереження, що виглядає як брутальне побиття Олега Кашина. Його показали і на державному російському телебаченні.

Є три версії нападу – керівник Кашина

Головний редактор газети «Коммерсант» Михайло Михайлін не сумнівається у тому, що Олег Кашин потерпів саме через свою професійну діяльність.

«Хуліганство і пограбування виключаються, бо в Олега з собою була дорога техніка, телефон, гроші, документи. Все це залишилося, нападники нічого не забрали», – сказав Михайлін Радіо Свобода.

Головний редактор газети «Коммерсант» бачить три можливі мотиви нападу на Олега Кашина. По-перше, це його конфлікт із губернатором Псковської області Олегом Турчаком, по-друге, висвітлення протестів проти будівництва автостради крізь ліс у Химках під Москвою, і, по-третє, розслідування діяльності екстремістських організацій Росії.

У відкритому листі до президента російські журналісти наголошують, що лише цього року загинуло вісім їхніх колег і що тут ідеться не лише про безпеку журналістів, але й про право суспільства на те, щоб висловитися і бути почутим.

Студенти МДУ також хочуть знати замовників розправи

Віталій Портников
Оглядач Радіо Свобода Віталій Портников звертає увагу на те, що в Росії стало вже звичним, коли погрожують журналістам, які не погоджуються з точкою зору влади.

«На інтернет-сайті організації «Молода гвардія «Єдиної Росії», яка використовується владою для боротьби з опонентами, був вміщений портрет Кашина з написом: «Буде покараний». Губернатор Псковської області пан Турчак, який також прогрожував Олегові Кашину, – колишній керівник цієї організації, і це також є досить важливим симптомом того, що в рамках штучного утворення кар’єристів плекається ідея, що людей, які не погоджуються з тим, як діє влада, треба карати. Це досить важливий момент, який є симптомом загального негаразду», – вважає оглядач Радіо Свобода.

Водночас Віталій Портников пишається тим, що студенти факультету журналістики Московського державного університету, випускником якого він є, вивісили плакат, в якому вимагають знайти замовників розправи над Кашиним. Факультет журналістики розташований неподалік Кремля.

Щоправда, такий плакат провисів недовго. Його зняли на підставі того, що будівля є пам’яткою архітектури.

ЄС непокоять напади на російських журналістів


Також у понеділок з’явилося повідомлення про серйозне побиття ще одного російського журналіста, Анатолія Адамчука, репортера підмосковної газети «Жуковские вести».

З приводу цього «глибоку стурбованість» висловив Європейський Союз. «Ми очікуємо, що винні постануть перед судом», – сказала у понеділок у Брюсселі представник Європейської комісії Пія Аренкільде Гансен. За словами іншої речниці ЄС Маї Коціянчич, побиття Кашина виглядає як «навмисний напад з метою змусити журналіста замовкнути».

На думку правозахисників, Росія є одним із найнебезпечніших місць у світі для представників ЗМІ. За даними Комітету захисту журналістів, за останнє десятиліття 19 смертей російських журналістів досі залишаються нерозкритими.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG