Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії розробили унікальний препарат для лікування меланоми


Рига – У Латвії розробили і провели всі клінічні випробування унікального медичного препарату, здатного лікувати декілька видів онкологічних захворювань, у першу чергу – меланому. Назва препарату Rigvir, скорочено – ризький вірус. Відкритий вірусологом, професором Айною Муцієнієце ще у 50-их роках минулого століття, препарат поширився лише впродовж останніх років. Поки що Rigvir можна придбати тільки в Латвії, де також можна пройти лікування під наглядом латвійських спеціалістів у рамках медичного туризму.

Айна Муцієніце зробила унікальне відкриття, що натуральний природний вірус, який є в організмі будь-якої людини, може боротися з раковою пухлиною. Так з’явився новий напрямок у медицині – віротерапія.

Вірус проти ракової пухлини

Rigvir – жива ентеровірусна вакцина, що захищає організм від метастазів. В основі її дії лежить явище неспецифічної імуномодуляції, тобто нормалізації загального імунітету. Препарат не тільки посилює імунітет людини, а й має унікальну здатність приникати у ракові клітини й знищувати їх ізсередини.

«Цей вірус знищує ракову клітину. Він інфікує ракову клітину і вона гине. У свою чергу, імунна система організму активно працює над тим, щоб «почистити» організм від пухлини, яка там виникла», – розповіла про своє відкриття в одному з останніх інтерв’ю Айна Муцієніце.

Препарат пройшов усі цикли клінічних випробувань. У 80-их роках минулого століття перші хворі почали лікуватися цим препаратом. Уже тоді Rigvir показав гарні результати.

Хвороба відступила

Лікарі встановили Тетяні Пашуті остаточний діагноз – меланома. Дві операції не дали бажаних результатів. Дізнавшись про винахід Айни Муцієніце, вона звернулася до професора за допомогою. Процес лікування тривав 15 років, але хвороба відступила.

«Ті хворі, які отримували Rigvir в експериментальному вигляді, живі, ходять, працюють. Я думаю, що дехто з них уже забув, що вони мали таку агресивну хворобу», – зазначив онколог Ромуалд Ердманіс.

Процес офіційної реєстрації Rigvir у Латвії завершився в 2004 році. З огляду на вимоги стандартів ЄС, препарат був перереєстрований і зміг потрапити до латвійських аптек тільки в липні минулого року.

Rigvir повинен слугувати Латвії

Багато разів Айні Муцієніце пропонували продати патент за кордон, але вона наполягала, що Rigvir повинен слугувати Латвії, щоб ним могли користуватися пересічні латвійці.

Айна Муцієніце померла цього року, але вона побачила, як препарат, над яким працювала 50 років, застосовується в клініках.

«Мама сказала: я своє зробила, тепер ви маєте продовжувати. Найголовніша наша місія – йти вперед, щоб увесь світ знав про нас, оскільки ми перші у світі досягли того, що живий вірус допомагає хворим і за це мамі велике спасибі», – зазначила дочка Айни Муцієніце, доктор біології Діта Венскус.

Спасибі Айні Муцієніце з часом можуть сказати 640 тисяч пацієнтів у світі, хворих на меланому. А якщо взяти до уваги, що до Rigvir чутливі також ракові пухлини шлунка, нирок, інших органів, то це ще майже 6 мільйонів хворих на онкологію.

З метою подальшого сприяння розвитку віротератії у Латвії створили перший у світі Центр віротерапії. Керує ним онук Айни Муцієніце Юргіс Аузиньш.

Rigvir – скляну двоміліметрову ампулу (таким є разовий об’єм ін’єкції) –можна придбати тільки в Латвії. У рамках медичного туризму до країни приїздять хворі, щоб отримати препарат та консультації спеціалістів.

Курс терапії Rigvir, розрахований на три роки (включаючи консультації), для громадянина Латвії обходиться приблизно у 100 доларів щомісяця. Для іноземців – у 2-3 рази дорожче. В інших же країнах вартість лікування меланоми за допомогою інших засобів становить майже 50 тисяч доларів на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG