Доступність посилання

ТОП новини

15% росіян і 8% українців називають себе «радянськими людьми» – опитування в Україні та Росії


Львів – 80% українців та росіян вважають себе патріотами, але розуміють патріотизм по-різному. За даними української соціологічної групи «Рейтинг» і Всеросійського центру вивчення громадської думки, в Україні патріотами себе називають передовсім мешканці західних, центральних і північних областей, а в Росії – Москви та Санкт-Петербурга.

Найбільш патріотично налаштовані як в Україні, так і Росії люди старшого віку. Тим часом більшість молоді не розуміє поняття патріотизму. Для половини українських і російських респондентів справжній патріотизм – це повага до традицій, зміцнення родини і виховання дітей. А ще патріотизм для опитаних, а таких серед українців більше, ніж у Росії, виявляється у підтримці на виборах патріотичних сил.

Однакова кількість людей в обох державах (близько 60%) ідентифікують себе передусім як громадяни своєї країни. Однак у Росії, за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, за два останні роки таких людей стало менше на 12%. Третина українців та росіян на запитання «Ким вони є?» відповіли: «людина». Це означає, каже український культуролог Тарас Возняк, що люди розгублені і не знають, ким вони є насправді.

Тарас Возняк
«З огляду на останні політичні ситуації, багато хто хитнувся в інший бік, це при тому, що ідентичності є різні: етнічна, державницька, мовна, релігійна», – зауважує Возняк.

Якщо українці гордяться своєю батьківщиною і землею, на якій живуть, а таких третина, то майже половина росіяни – історичним минулим, літературою, мистецтвом, військовою силою. Українці пишаються великими людьми нації, державою, духовністю і українською мовою. А ще більше ніж 20% респондентів в Україні горді зі своєї працьовитості, вміння господарювати, берегти і шанувати фольклор, свята, віру, релігію.

Патріотичні почуття виховуються в родині, школі, рідною мовою – Возняк

Для обох народів, а згідно з опитуванням це майже кожен десятий, важливими є прапор, герб і гімн держави, а ще шанування могил предків і пам’ять про рідних.

Патріотичні почуття виховуються в родині, школі, рідною мовою, наголосив у розмові з Радіо Свобода головний редактор культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк. Бо спроби створити примусово російськомовних патріотів радше будуть невдалими, бо це будуть просто неукраїномовні українці, наголосив культуролог.

А ще 15% опитаних росіян далі називають себе «радянськими людьми», в Україні таких 8%, переважно це мешканці південних областей.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG