Доступність посилання

ТОП новини

«Податковий кодекс зачіпає інтереси мільйонів громадян» – Азаров


Київ – Українська влада розпочала підготовку до роботи у рамках ще не ухваленого Верховною Радою Податкового кодексу. Прем'єр-міністр України Микола Азаров уже дав доручення Міністерству фінансів, Державній податковій адміністрації, іншим профільним міністерствам i відомствам невідкладно приступити до розробки документів, необхiдних для затвердження після набуття чинності Податкового кодексу.

«Я прошу Міністерство фінансів, Державну податкову адміністрацію, iншi мiнiстерства та вiдомства, яких це стосується, термiново приступити до розробки документiв, якi мають бути затвердженi пiсля набуття чинностi Податкового кодексу», – заявив вiн на засiданнi Кабiнету мiнiстрiв у середу.

При цьому прем'єр iз задоволенням вiдзначив пiдтримку податкової реформи у країнi з боку бiльшостi у Верховнiй Радi.

Вiн також наголосив на необхiдностi ретельно аналiзувати практику впровадження податкової реформи i «невiдкладно реагувати при виявленнi помилок i неточностей».

«Податковий кодекс зачіпає iнтереси мiльйонiв громадян, – цитують прем’єра українські інформагентства. – У нас вiльна демократична країна, тому тi, хто побачив у кодексi мiнуси, вийшли на вулицю i заявили про свою незгоду. Уряд з повагою ставиться до всiх громадян, до всiх законних iнтересiв, однак наголошує: рiшення ми ухвалюємо в iнтересах превалюючої бiльшостi суспiльства», – пояснив глава уряду.

«Це 503 сторінки економічного абсурду» – Яценюк

Тим часом лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк прогнозує після ухвалення Податкового кодексу зростання безробіття у 2011 році і втрату близько півмільйона робочих місць в Україні.

Про це заявив він у середу, виступаючи на засіданні «Уряду змін» (проект очолюваної Яценюком партії «Фронт змін»).

За його словами, Україна нині посідає п’яте місце у світі з трудової міграції, а після ухвалення Податкового кодексу може посісти третє-четверте місце, і близько півмільйона українців шукатимуть роботу за кордоном.

Загалом, характеризуючи проект Податкового кодексу, який розглядається у Верховній Раді Україні, Арсеній Яценюк наголосив: «Уряд Азарова вирішив, що основна дійна корова - це малий і середній бізнес».

Яценюк також вважає, що проект Податкового кодексу «зроблений для тих, хто має партійні квитки регіоналів». Він пояснив, що йдеться про податкові канікули для великих підприємств, акціонерами яких є члени Партії регіонів.

Крім того, за його словами, негативним є і той факт, що Податкова адміністрація «вперше за всю історію Україна матиме право накласти арешт на будь-яке майно громадян і водночас ніякої відповідальності податкова адміністрація перед платниками податків не матиме».

«Це 503 сторінки економічного абсурду», – наголосив А.Яценюк. При цьому він додав: «Цей Податковий кодекс ніщо інше, як смерть для малого і середнього бізнесу, і люди, які вийшли під стіни Верховної Ради, – яскравий тому доказ».

На його переконання, цей Податковий кодекс слід зняти з розгляду парламенту.

Верховна Рада України не повинна ухвалювати Податковий кодекс без урахування думок підприємців, заявив лiдер Української соціал-демократичної партії (УСДП) Євген Корнійчук.

«Ми закликаємо уряд i парламент прислухатися до пiдприємцiв. Тi пропозиції, які сьогодні лунають стосовно діяльності, що обкладається єдиним податком, можуть призвести до знищення малого й середнього бізнесу», – зазначив лідер УСДП пiд час зустрічі з підприємцями у середу.

Крім того, Корнійчук наголосив, що податковi нововведення можуть призвести до різкого зростання рівня безробіття в Україні.

На думку лідера УСДП, ухвалення Податкового кодексу може призвести до того, що малий i середній бізнес взагалі не платитимуть податків i «підуть у тінь», як це було в 90-тi роки.

Підприємці знову делегують представників до Києва

Сьогодні ж підприємці найбільшого в Західній Україні сільськогосподарського гуртового ринку «Шувар» та ще двох львівських ринків – «Добробут» і «Краківський» – оголосили страйк і вийшли на пікети з вимогами відхилення Податкового кодексу. Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода у Львівській області.

У такий спосіб, за словами організаторів акції, торговці привертали увагу громадян до загроз, що їх несе ухвалення Податкового кодексу.

А в Тернополі сьогодні до обіду не працювали майже всі лотки господарської частини центрального ринку. Також порожніми були ряди, де продають одяг.

Голова профспілки підприємців Тернопільського центрального ринку Наталія Шоломейчук сказала, що відсутність підприємців на робочих місцях зумовлена проведенням координаційних зборів перед облдержадміністрацією.

«Сьогодні зібралися представники ринків, торгових центрів, і ми обрали групу з 200 людей, які виїдуть на Київ, щоб завтра взяти участь у черговій акції протесту з приводу ухвалення Податкового кодексу. Окрім цього, завтра підприємці ринків не працюватимуть цілий день, натомість ми знову пікетуватимемо облдержадміністрацію», – повідомила Шоломейчук.

У вівторок, попри багатотисячні мітинги протесту підприємців у Києві та в інших містах України, депутати Верховної Ради підтримали 211 із 340 статей проекту Податкового кодексу. Остаточне ухвалення документа може відбутися вже у четвер, 18 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG