Доступність посилання

ТОП новини

Єфремов розголосив таємницю суду?


Київ – Конституційний Суд ухвалив рішення про проведення парламентських виборів у жовтні 2012 року, повідомив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За словами Єфремова, це рішення «відкриває шлях» для голосування Верховної Ради з даного питання, тому воно може бути розглянуте у сесійній залі вже у п'ятницю. Натомість народний депутат від НУНС Роман Зварич заявив, що Верховна Рада не спрямовувала до Конституційного Суду подання, розгляд якого передбачає визначення дати наступних парламентських виборів.

Конституційний Суд висловив підтримку поданю про вибори у жовтні 2012 року, заявив інтернет-виданню «Українська правда» голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він також додав, що 16 суддів з 18 проголосували за підтримку цього рішення.

Утім, або Єфремов не поширив цю інформацію усередині своєї фракції, або інші регіонали не мають бажання долучатися до розголошення таємниці нарадчої кімнати суду. Так, член фракції Партії регіонів Валерій Бондик у розмові з Радіо Свобода слова свого керівника не спростував, але й не підтвердив.

«Мені некоректно коментувати лідера фракції. Як правник з багаторічним стажем хочу сказати, що ніхто не може знати, яким є рішення суду до його оголошення тому, що є поняття «таємниця нарадчої кімнати», – пояснює Бондик.

Єфремов порушив закон ­– Шишкіна

Народний депутат від БЮТ Еліна Шишкіна, дочка судді Конституційного Суду Віктора Шишкіна, підтвердила, що напередодні її батько брав участь у засіданні та голосуванні. Водночас вона заявила Радіо Свобода, що їй невідомо про результати цього голосування.

«Олександр Єфремов фактично розкрив таємницю нарадчої кімнати суддів. Якщо хтось із суддів йому розповів, тим самим цей суддя розкрив таємницю нарадчої кімнати», – каже Шишкіна.

Про дату виборів КС ніхто не запитував – Зварич

А от народний депутат від НУНС Роман Зварич вважає, що Олександр Єфремов якщо і знає, що відбувається у нарадчій кімнаті Конституційного Суду, то неправильно інтерпретує інформацію. На розгляді в Конституційному Суді немає подання, яке передбачає рішення із зазначенням дати майбутніх парламентських виборів, заявив він Радіо Свобода.

«Мова йде про зміни до Конституції, щоб консолідувати усі вибори в одній даті. Для того, щоб внести зміни до Конституції, потрібно як мінімум дві сесії. Не раніше як першого лютого наступного року. Я взагалі не розумію цієї властивої Партії регіонів тупості. Було ж нормальне конституційне звернення, нормально формлене, від Центральної виборчої комісії. По ньому треба було приймати рішення – і все, питання вирішене», – каже Зварич.

За словами Романа Зварича, подання від ЦВК щодо дати майбутніх виборів ще не могло розглядатися у Конституційному Суді, оскільки воно тільки напередодні туди надійшло. Водночас опозиціонер запевнив, що за його власними джерелами, Конституційний Суд вирішив відмовити у прийнятті до провадження подання про дату парламентських виборів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG