Доступність посилання

ТОП новини

Українці світу закликають Януковича визнати Голодомор геноцидом


Стефан Романів
Стефан Романів

Юрій Дулерайн

Нью-Йорк – Світовий конгрес українців розмістив в інтернеті петицію, адресовану Президентові України Вікторові Януковичу. «Шановний пане Президенте, – мовиться, зокрема, в листі. – 27 квітня 2010 року на сесії Парламентської асамблеї Європейської Ради Ви заявили, що неправильно й несправедливо визнавати Голодомор геноцидом окремого народу… Ваша заява є порушенням Закону України про Голодомор 1932-33 років. Для мене особисто вельми важливо поширення історичних фактів про Україну в країні, де я живу… Я закликаю вас публічно визнати Голодомор актом геноциду проти українського народу…». Нині триває збір підписів під петицією. Кореспондент Радіо Свобода звернувся за коментарем до ініціатора цієї кампанії. Це Стефан Романів, генеральний секретар Світового конгресу українців, голова координаційного комітету у справах Голодомору.

– Ні Президент Янукович, ані Табачник, ані зміна законів у Верховній Раді відносно Голодомору не зможуть повернути назад ні годинника, ані часу. Є історична правда, є відкриті архіви, є книги пам’яті. Україна пам’ятає, світ визнає, що Голодомор був геноцидом, тому заява Президента Януковича, що був голод в Україні, був Голодомор, але що він не був геноцидом – для нас це було дуже дивно. Тому ми заявили йому і приватно, й офіційно, що ми не поділяємо його думку, що ми будемо її оскаржувати і через нашу петицію. Це лише другий день, як вона стоїть в інтернеті, а вже маємо понад тисячу підписів із різних країн світу. І через загальне знання про Голодомор це показує Президентові Януковичу, що не всі поділяють його думку… Це (потрібно), щоб поширювати знання про Голодомор, щоб звернути на це увагу Президента. Чи він змінить свою думку, чи ні – це залежить від нього, яким він хоче бути Президентом… Він тоді повинен буде змінити свою заяву… На сьогодні отримали 1800 підписів, а під кінець тижня буде 5 тисяч підписів.

Президент (Янукович) зробив помилку у своїй позиції. Ніхто не оскаржує, що голод був у різних країнах світу, я вже йому про це кілька разів говорив. Він може запросити й Президента Медведєва, і уряд Казахстану, щоб вони з Президентом України підписали заяву, що Голодомор був злочином проти людства, що Сталін це створив і що вони спільно засуджують ці позиції та Сталіна.

– Які взагалі взаємини і чи існують взаємини між Світовим конгресом українців і Президентом Януковичем?

– Конгрес приступив до обговорення справ… У червні ми мали офіційну зустріч з Президентом. Ми представили йому перелік питань, у яких ми не були з ним згідні. Ми очікували від нього відповідей, і він сказав, що зробить за всіма пунктами. На жаль, ми отримали відповіді (тільки) від Ганни Герман на наші питання і тепер очікуємо, що він відповість не лише на питання Голодомору, а й на такі, як українська мова – державна мова, питання прав людини в Україні, питання НАТО й ряд інших питань. Президент (Янукович) повинен заявити, що він не лише обстоює права людини, він повинен робити рішучі кроки. І якщо Служба безпеки України порушує закон, то він мусить звільнити главу СБУ, він повинен звільнити тих чиновників, які завдають шкоди іміджеві України внаслідок порушень національних і людських прав.

– Пане Романів, якщо говорити реалістично, чи є у Вас сподівання, що Ви зможете знайти спільну мову з Президентом Януковичем?

– Головне – не мовчати. Ми вважаємо, що (Президент) повинен висловити свою думку, він повинен сьогодні ставити на перше місце національні й людські права в Україні, а не лише економічні питання. Це все взаємопов’язане. Є різні можливості співпраці. Президент України має зрозуміти, що Світовий конгрес репрезентує інтереси українців поза Україною. Є різні питання, не лише історичні… Наприклад, заробітчани, котрі виїхали з України. Які закони він мусить впроваджувати, щоб заохотити їх повертатися в Україну? Візьміть малий бізнес, який вимагає відповідного законодавства. Ми бачимо, що преса в Україні цілком інакше подає цю справу, ніж вона є в реальності. Президент України повинен усвідомити, що він є гарантом Конституції України. Світовий конгрес українців вважає, що (Президент) має захищати цю Конституцію, не дозволяти дій, що суперечать їй. Ми не воюємо з українським народом. Діаспора завжди обстоювала Україну, а щодо влади, то ми можемо не погоджуватися з нею.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG